Пробитият камък - култов обект, древна обсерватория или пристан

  • Пробитият камък - култов обект, древна обсерватория или пристан

    Снимка: mgu.bg

  • Пробитият камък - култов обект, древна обсерватория или пристан

    Снимка: rodinabg.com

  • Пробитият камък - култов обект, древна обсерватория или пристан

    Снимка: adventurebg.net

Природният феномен Пробития камък край град Провадия е място, неслучайно записано сред защитените територии в България. Най-вече заради разкриващите се гледки, от които направо ти се отваря сърцето...

Култов обект, древна обсерватория или пристан е бил някога днешният природен феномен”Халката”, недалеч от Провадия. Знаят се само догадките.

Тукашните хора го наричат и с още няколко имена – Халката и Куклата са някои от тях. Изкачването е интересно, заради което тук идват любители на планината. Дори сравняват стръмното изкачване с това на Вихрен... Добре е да знаете, че ако е валяло обилно или пък отдавна не е валяло не е добра идея да идвате тук. Защото тогава ще е еднакво хлъзгаво, затова не ви препоръчваме да се изкачвате по стръмната част. Склонът не е висок, но не е лек за изкачване. Какво представлява този камък, е трудно да се каже еднозначно. Митове и догадки винаги са обгръщали природния феномен.

Поглед от скалата компенсира усилията да се стигне до него...

Хората от близкото село Равна казват, че някога, преди милиони години, когато това място е било дъно на море, тук са връзвали корабите. Тази теза обаче не се радва на много привърженици. Друго предположение е свързано с траките и с техния култ към Слънцето. Смята се, че мястото е било древна обсерватория. По слънчевия лъч, който прониква през отвора в скалата, хората са определяли съвсем точно зимното и лятното слънцестоене, пролетното и есенното равноденствие. Със сигурност личи човешката намеса в този иначе природен феномен. Това, че има няколоко подобни обекта из страната говори, за соларния култ на траките и тяхната почит към циклите в живота.

До “Пробития камък” може да се стигне лесно, ако внимавате за посоките. Той е на 60-тина км. от Варна, между селата Венчан и Невша. Просто трябва да завиете вдясно от Провадия, а след това наляво, следвайки табелата “Златина”. Венчан е следващото село. Другият вариант да отидете на пешеходен туризъм в региона е с влак – съвсем наблизо е спирка Равна. Ж.п. линията следва речното корито на р. Провадийска и ако сте пътували по този начин към Шумен или Русе, вероятно вече сте виждали през прозореца внушителната гледка на хълма.