Българската църква „ Св. Стефан" в Истанбул стана на 117 години

  • Българската църква „ Св. Стефан" в Истанбул стана на 117 години

    Снимка: dariknews.bg

Днес се навършват 117 години от освещаването на българската църква „ Св. Стефан" в Истанбул, наричана още Желязната църква. След Освобождението /1878 г./ седалището на Българската екзархия останало в турската столица. Междувременно на 25 юни 1890 г. бил издаден височайши султански ферман, с който се разрешавало на Българската екзархия да построи на мястото на старата Дървена църква нова.

По инициатива на екзарх Йосиф I в църковния двор започнал строеж на нов храм, чиито основен камък бил положен на 27 април 1892 г. Понеже мястото било насип, архитектът Ховсеп Азнавур предложил конструкцията да бъде от сглобяеми железни плоскости. Те били изработени във фирмата на Рудолф фон Вагнер във Виена. Окончателното сглобяване на Желязната църква приключило на 14 юли 1896 г. Възникнал малък проблем около формата на иконостаса, понеже бил изработен по католически образец. Изпратили в Москва главния секретар на Екзархията Атанас Шопов и архитекта Азнавур, за да преговарят по изработката на нов иконостас в източноправославен стил. За направата му бил сключен договор с московския придворен фабрикант Николай Алексиевич Ахапкин. Изписването на иконите било възложено на московския живописец Лебедев.

В Русия било поръчано изработването на шест камбани с различна големина. Те били отлети в Ярославл във фабриката на П. И. Оловянишиков. Тържественото освещаване на новата църква "Св. Стефан", наричана още Желязната църква, било извършено от екзарх Йосиф I на празника Рождество Богородично, 8 септември 1898 г. След освещаването на новия храм съборили старата Дървена църква. Запазен бил само напредстолният камък от олтара й, който и до днес стои като скромен паметник, напомняйки за историческата роля на малката църквица в продължение на половин век.

Ремонтът на Желязната църква „Св. Стефан" в Истанбул продължава вече четвърта година. Храмът е затворен както за богослужения, така и за туристически посещения. Службите се извършват в църквата " Св. Иван Рилски" в Екзархията. В момента се набират средства за реставрацията на фасадата на Метоха.