Ето къде връчват индивидуален сертификат за… хаймана

 • Ето къде връчват индивидуален сертификат за… хаймана

  Снимка: Даниела Георгиева

 • Ето къде връчват индивидуален сертификат за… хаймана

  Снимка: Даниела Георгиева

 • Ето къде връчват индивидуален сертификат за… хаймана

  Снимка: Даниела Георгиева

 • Ето къде връчват индивидуален сертификат за… хаймана

  Снимка: Даниела Георгиева

 • Ето къде връчват индивидуален сертификат за… хаймана

  Снимка: Даниела Георгиева

Трябва ли непременно да биете път до гръцките острови, за да усетите странната атмосфера на величие и безпомощност, когато отвсякъде си заобиколен от вода. Също и на безвремие, откъснатост от света, както и отдалечаване от проблемите...Ами – не! Защото вече имаме и бг топ дестинация от тази категория. И много българи вече се отправят натам, за да избягат от рутината. Към мястото, където можеш да се усамотиш със себе си или пък с близки хора - остров Света Анастасия до Бургас. Всъщност, той отскоро приема туристи- едва от миналата година. А като изключим студените и твърде ветровити дни, както и моментите, когато Нептун определя квотите за посетители със силно вълнение на морето...визитите се редуцирани до минимум. Трябва да сте наясно предварително, че ако пристанище Бургас е затворено и корабчетата  спират да се движат до острова. Затова планирайте пътуване си при добра метеорологична прогноза, но си насете и доза късмет, за да се сбъдне!

Островът безспорно е атракция за бургазлии и за госитте в града, затова и идеята на общината да направи мястото достъпно и интересно за туристи е прекрасна. Възстановяването на сградите е направено по европейски поект и определено е свършена прекрасна работа – това е и заключението на комисията, дошла на провери на място резултата от работата на този голям екип от хора. Европейските представителите направо възкликнали, че за първи път виждат толкова разумно похарчени пари по проект у нас. Това освен да ласкае българските им партньори, ги задължава да продължат работата си в този дух.

Можете да си направите двучасова разходка, ако бързо ви омръзват местата или да отделите повече време за престой на острова, ако искате да почувствате романтиката от появата на слънцето в някой нов ден или да се усамотите в залеза на морската нощ. Тогава може и да разберете как се чувства един островитянин!

Шум на окови, звън на пиратско съкровище и монашески песнопения – това са само част от звуковите ефекти в мултимедийният модерен музей на о. Света Анастасия, които подсказват каква е била историята му. А тя е доста превратна- затворници, пирати, монаси...

Историята на острова започва през 5 век, когато последователи на Света Анастасия идват тук...Но, не! Няма да ви я разказвам – чуйте я на място от сладкодумния управител на острова Павлин Димитров или си  я прочетете в сайта им. Интересно, противоречиво и магнетично място е – справило се с всички бури на времето, за да може и днес да даде нужното спокойствие и сила на съвременните хора.

Дълги години островът е бил самотен – единствено рибари и бохеми идвали да го навестяват. Днес е различно. И далеч по-достъпно – може да пожелаете да си направите личния празник тук, стига...да не спите. Понеже базата е ограничена. Все пак обсъдете идеята си с управителя на този къс земя. Хората са отворени, ще ви съдействат.

Веднага, щом се уморите от обиколката на острова, може да поспрете за кулинарна пауза в ресторанта или в кафенето, наречено “Лекарна” - кухнята е изключително добра! Може да нащракате и напускате прекрасните си снимки на мига в глобалната мрежа – съвсем възможно е с безплатния Wi Fi на острова. Не се изненадвайте, ако видите и пощенска кутия. Тя е действаща и разнася позитивните послания оттук към всяка точка на света.

Много е приятно, че след всички тези емоции, ви връчват личен сертификат за нещо като....хаймана. В смисъл на почетна пътешественическа титла. Документът ви задължава да си спомняте с усмивка за пребиваването си на острова и да разказвате навред за чудното място. Даже и ви дават нещо от скритото на острова съкровище - приключенския дух, свободата и безусловната любов към морето!

Ето и видео към Острова!