До осемвековния чинар на Джигурово извира най-чистата вода

  • До осемвековния чинар на Джигурово извира най-чистата вода

    Снимка: sandanskinews.com

Осемвековен чинар е главна забележителност на санданското село Джигурово, разположено в югозападните склонове на Пирин. Старото дърво на селския площад е с огромна кухина по средата на дънера и е подслонявало до 1934 г. пещ за печене на хляб, разказват местните хора. По-възрастните допълват, че това място по времето на някогашното трудово-кооперативно земеделско стопанство след 1959-1960 г. е служило и за кланица. Под "подкрива" на ствола са се клали животни, за да се раздава месо на населението за големи празници по времето на социализма - 1 май и 9 септември.
Край осемвековното дърво извира най-вкусната вода в района, твърдят жителите на Джигурово. Според разказите им през 1936 г. цар Борис ІІІ разпоредил да се изследва водата от всички известни извори в България. Водата от извора в Джигурово била класирана на второ място заради вкусовите качества, полезните й свойства и липсата на каквито и да било вредни вещества в нея. От години тук ежедневно идват да си налеят вода много хора от гр. Сандански и близките селища. През 1988 г., когато е построена чешмата край чинара, са засадени още две дървета от този вид в центъра на площада. Те вече са извисили ръст и трупат години, сила и мощ.
През миналата година джигуровският чинар попадна и в престижна класация на вековните дървета в България. Той бе класиран сред десетте финалисти в петото издание на конкурса за най-обичано българско дърво "Дърво с корен 2014", организиран от Фондация "ЕкоОбщност" с идеята да се търсят историите, които свързват хората с техните любими дървета. От Благоевградска област до финалния кръг достигна още едно дърво от община Сандански - в категорията "Вековните дървета говорят" журито допуска до финала и Източният чинар, който от 13 века хвърля сянка в двора на манастира "Св. Георги Победоносец" в близкото до Джигурово село Златолист.

Източник: БТА