Младите художници работят на няколко места, за да оцелеят

  • Младите художници работят на няколко места, за да оцелеят

Време беше и новият повей във визуалните изкуства да заеме своето достойно място сред жанровете в ежегодната представителна изложба на варненските автори, посветена на светеца Свети Лука. Този път това са дигиталните изкуства – каза галеристката Доротея Павлова, която работи по организацията на тази емблематична за Варна експозиция.

105 художествени произведения са подредени в залите на галерията и чакат своите ценители. Авторите са от различни направления, с различни художествени техники. Представени са почти всички жанрове. Светослав Петров и Димитър Иванов са авторите на дигиталните творби, които за първи път се представят в тази експозиция. Живеят и работят в София, но се причисляват към варненската група за творчество.

Макар че целта на тази изложба е авторите да изявят своето изкуство, да покажат новите си творби, те и ще се продават. Някои от тях се показват за първи път пред обществеността. Авторите са помолени да оставят цени и координати, ако има желаещи да си купят картина – уточни още Павлова.

По нейни думи най-утъпканият път един млад творец да достигне до ценители е с участие в съвместни изложби. Те могат да бъдат тематични или с широка отвореност. След като художникът утъпче своя пътека и задобрее, може да направи своя самостоятелна изложба, да участва в биеналета, конкурси. Нужни са постоянни участия, за да бъде забелязан.

„След голямата криза, която удари и изкуството през 2008 г., все още на авторите им е много трудно да се справят. Това се отразява и в броя на творбите, които можем да представим, и в свободата на духа, и в начина им на изразяване – каза още Павлова. Хубаво е, че не са се предали. Все още в българските галерии могат да се видят много стойностни неща. Имаме таланти сред младите автори. Една моя колежка галеристка от Италия се оплака, че на Ботуша отдавна изпитват криза на таланти. Младите творци не могат да предложат ценни от историческа гледна точка картини. Докато в България, въпреки кризата, ограничените обществени поръчки в изкуството, авторите са идейни. В това отношение родната публика е много изнежена и получава интересни нови творби.

Сред по-младите художници не е изолирано съвместяването на няколко професии в едно, за да оцелеят. И все в поприща, близки до духовното – преподаватели, рекламни агенции, медии. И все пак винаги творчеството им е първостепенно“ – убедена е галеристката.

Припомняме, 93-ма творци от различни поколения представя изложбата на варненските автори, посветена на светеца Свети Лука - покровител на художниците. Живопис, скулптура, графика, рисунка, дигитално и приложно изкуство, плакети, релефи обединява експозицията, която може да разгледате в Градската художествена галерия.

В експозицията е включена картината на Ангел Атанасов „Крайбрежие“, наречена паметна. Миналата година той почива като оставя следа и се превръща във фигура във варненската художествена школа. Той е дългогодишен пчлен на Управителния съвет на Дружеството на варненските художници.