"Банско Филм Фест" събира търсачи на приключения

  • "Банско Филм Фест" събира търсачи на приключения

С българската премиера на филма за легендарната австрийска скиписта Щрайф - "Пъкълът на спускачите", една уникална лента, дело на Гералд Салмина и Том Дауер от Австрия, на 25 ноември в 19.00 часа в големия салон на читалище "Никола Вапцаров" в Банско ще бъде официално открито 15-ото издание на Международния фестивал на планинарския филм "Банско Филм Фест". Това съобщиха от едноименното сдружение, което организира заедно с община Банско най-големия и единствен фестивал на тази тематика в България.
Програмата на събитието, което ще продължи до 29 ноември, ще предложи 100 филма от 25 страни и пет континента, върхове на световното кино на тема планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове. Над 15 презентации и уъркшопове са подготвили чуждестранни и български гости. Десет изложби ще украсят фоайетата на фестивалния център на 25 ноември. Всички прожекции и презентации ще бъдат във фестивалния център - читалище "Никола Вапцаров", и в кинозалата на Посетителския информационен център в Банско.
В Банско отново ще се събере световният елит на търсачите на приключения и на най-трудните изпитания за духа и тялото, информират още организаторите. С презентации и лекции заедно със звездните гости ще се представят и двама българи. Това са Боян Петров - биолог, алпинист, осъществил първо българско изкачване на К2 в Хималаите миналата година и първо българско изкачване на Манаслу през 2015 г., и планинският бегач Кирил Николов - Дизела, поставил тази година рекорд на пробега Ком - Емине. Публиката ще има възможност да се запознае и с другите най-големи постижения на българските алпинисти, пещерняци, пътешественици и търсачи на приключения през последната година.
Като важна част от програмата организаторите открояват и специалния панел за деца и младежи - "Банско Филм Фест KIDS". Вече няколко години децата и младежите от Банско и района могат да се докоснат не само до непознати земи и човешки истории чрез филмите, но и да се срещнат лично с търсачите на приключения - гости на събитието. Съпътстващата програма включва изложби, семинари и работилници, планинарска академия. В рубриката "Посоки" ще бъдат представени Австрия и Полша, а с рубриката "Памет - незабравимите български пътешественици" ще се отбележат годишнини от важни събития в българския алпинизъм.

Източник: БТА