Коледна киноваканция с вход свободен във ФКЦ

  • Коледна киноваканция с вход свободен във ФКЦ

Празничен подарък за публиката са подготвили Френският институт и Фестивален и конгресен център за седмицата от 21 до 27 декември – КОЛЕДНА КИНОВАКАНЦИЯ С КАТРИН ДЕНЬОВ, ЖАК ДЕМИ И МИШЕЛ ЛЬОГРАН с вход свободен.

Катрин Деньов днес несъмнено е първата дама на френското кино; Мишел Льогран - най-прочутият френски композитор на филмова музика на всички времена; режисьорът Жак Деми покори публиката на шейсетте с музикалните си филми. А програмата на варненската Киноваканция включва трите най-известни шедьовъра на знаменитото трио – „Шербургските чадъри“, „Госпожиците от Рошфор“ и „Магарешка кожа“, всеки с по две прожекции .

През 1964 г. романтичната екранна история за несбъднатата любов на 16-годишната Женевиев, която продава чадъри в магазина на майка си, наречен „Шербургските чадъри“, и 20-годишния беден механик Ги, лудо влюбени, но разделени от войната в Алжир, очарова зрителите в цял свят и е отличена със „Златна палма“ в Кан. Филмът е решен в типичната визия  на авангардната по онова време френска Нова вълна, с чиито автори Деми се родее, и както нейните филми, задава много повече въпроси, отколкото на пръв поглед предполага сюжетът   му – например, дали животът би разделил героите и без фаталната повиквателна, дали и докога любовта им би устояла на доводите на вече улегналите им родители за търсене на финансова стабилност. А необикновеният му емоционален заряд идва безспорно и от необичайното за киното решение героите да пеят  всяка една реплика от екрана – похват, превърнал се в запазена марка за Деми и направил го световноизвестен. „Шербургските чадъри“ варенци ще могат да гледат на 21 и 26 декември.

„Госпожиците от Рошфор“ е заснет три години по-късно със същия основен екип, но и с още много звезди, включително и американски, с очевидната цел да повтори успеха на „чадърите“. Към триото се присъединяват Мишел Пиколи, Даниел Дарийо, Джин Кели, Джордж Шакирис, Жак Перен, както и Франсоаз Дорлеак - истинската сестра на Катрин Деньов и любима актриса на Рене Клер, Трюфо и Полански, загинала в катастрофа едва три месеца след премиерата на филма. Действието на филма обхваща само няколко дни - в малкото крайморско градче Рошфор пристига пъстър панаир, който шеметно преобръща съдбите на героите. Близначките Делфин и Соланж  мечтаят за кариера в шоубизнеса в Париж – Делфин е учителка по танци, а Соланж преподава пиано и композира. Симон, собственик на музикален магазин, се връща в града за пръв път от 10 години, когато се е разделил с голямата си любов. Виждайки таланта на Соланж, той й обещава да я запознае с известен американски композитор, който гостува за панаира. Но Соланж, без дори да подозира, вече се е запознала с Анди. Делфин пък среща художника Максенс, а едно момиче от неговите картини странно прилича на нея. Симон вижда любимата си в кафенето на центъра – това е Ивон, майката на Делфин и Соланж. И накрая най-неочаквано се оказва, че танцьорките от шоуто на панаира са заминали с двама моряци, така че сестрите получават покана да ги заместят - срещу пътуване до Париж. Всеки от героите иска да срещне любовта и е готов да пропътува света, за да я открие. А тя, оказва се, е толкова наблизо... Жанрът, разбира се, е мюзикъл, композиран от Мишел Люгран, а песните в него стават световни хитове, които се изпълняват и до днес. Прожекциите на „Госопожиците от Рошфор“ са на 22 и 25 декември, и филмът несъмнено ще зареди своите зрители с много настоение.

Жан Маре, Делфин Серийг и Фернан Леду се присъединяват към триото на Деньов, Льогран и Деми за последния филм от поредицата – музикалната приказка „Магарешка кожа“. Създадена по популярния сюжет на братя Грим за краля, който иска да се ожени за дъщеря си и в знак на любовта си й подарява не само три невиждани рокли с цвета на Времето, Луната и Слънцето, но и кожата на безценното магаре, осигуряващо богатството на кралството, екранизацията на Деми от 1970 г. е заснета с пищност, достойна и за най-вълшебните приказки. За зрителите просто е очевидно с какво удоволствие всички - от режисьора и оператора, до художниците и модните дизайнери упражняват фантазията си. Но въпреки приказната си фабула, „Магарешка кожа“ не точно е забавление за деца – не че не биха могли да я гледат, а комедия за любовта, при това с капка екзестенциален привкус и с щипка ексцентрика, напълно  в духа на своето време. На 23 и 27 декември са нейните прожекции за варненци.

Напомняме, с КОЛЕДНАТА КИНОВАКАНЦИЯ С КАТРИН ДЕНЬОВ, ЖАК ДЕМИ И МИШЕЛ ЛЬОГРАН феновете на седмото изкуство могат да се заредят с добро кино и празнично настроение с вход свободен!

21 декември – зала „Европа“ – 18 ч.

26 декември – зала „Европа“ – 17:30 ч.

“ШЕРБУРГСКИТЕ ЧАДЪРИ“ – филм на Франция

Les parapluies de Cherbourg

1964 г., 91 мин., романтична музикална драма, отличена със „Златна палма“ (Кан’64)

Реж. : Жак Деми

Музика: Мишел Льогран

В ролите: Катрин Деньов, Нино Кастелнуово, Елен Фарнер, Марк Мишел, Ан Вернон

16-годишната Женевиев продава чадъри в магазина на майка си, наречен „Шербургските чадъри“. 20-годишният Гийом, или Ги, е механик на газостанция. Двамата са лудо влюбени и мечтаят да се оженят, а детето им да се казва Франсоаз. Но не споделят с близките си: майката на Женевиев я счита за твърде млада, а и иска по-представителен мъж за дъщеря си от бедния Ги, лелята на Ги е болна и той не иска да я безпокои. Един ден Ги получава повиквателна и трябва да замине на фронта в Алжир. Два месеца по-късно Женевиев разбира, че е бременна. Писма от Ги не пристигат и тя решава да се омъжи за богатия ювелир Ролан, както настоява майка й. Ги не пише, защото е в болница, но тя не знае. Когато се връща и разбира за женитбата й, въпреки отчаянието, накрая той също решава да устрои живота си и се жени за Мадлен, която от години гледа леля му и е безнадеждно влюбена в него. Купуват си малка бензиностанция и имат син, Франсоаз. Пет години по-късно, точно срещу Коледа, една луксозна кола спира на бензиностанцията на Ги. Кара я Женевиев, която пътува с дъщеря си Франсоаз...

22 декември – зала „Европа“ – 18 ч.

25 декември – зала „Европа“ – 17:30 ч.

“ГОСПОЖИЦИТЕ ОТ РОШФОР“ – филм на Франция

Les Demoiselles de Rochefort

1967 г., 120 мин., музикална комедия

Реж. : Жак Деми

Музика: Мишел Льогран

В ролите: Катрин Деньов, Франсоаз Дорлеак, Джорж Шакирис, Жак Перен,  Гроувър Дейл, Мишел Пиколи, Даниел Дарийо, Джийн Кели

В малкото крайморско градче Рошфор пристига пъстър панаир, който за няколко дни преобръща съдбите на героите. Близначките Делфин и Соланж  мечтаят за кариера в шоубизнеса в Париж – Делфин е учителка по танци, а Соланж преподава пиано и композира. Симон, собственик на музикален магазин, се връща в града за пръв път от 10 години, когато се е разделил с голямата си любов. Виждайки таланта на Соланж, той й обещава да я запознае с известен американски композитор, който гостува за панаира. Но Соланж, без дори да подозира, вече се е запознала с Анди. Делфин пък среща художника Максенс, а едно момиче от неговите картини странно прилича на нея. Симон вижда любимата си в кафенето на центъра – това е Ивон, майката на Делфин и Соланж. И накрая най-неочаквано се оказва, че танцьорките от шоуто на панаира са заминали с двама моряци, така че сестрите получават покана да ги заместят - срещу пътуване до Париж. Всеки от героите иска да срещне любовта и е готов да пропътува света, за да я открие. А тя, оказва се, е толкова наблизо...

23 декември – зала „Европа“ – 18 ч.

27 декември – зала „Европа“ – 17:30 ч.

“МАГАРЕШКА КОЖА“ – филм на Франция

Peau d'âne

1967 г., 91 мин., музикална приказка

Реж. : Жак Деми

Музика: Мишел Льогран

В ролите: Катрин Деньов, Жан Маре, Жак Перен,  Делфин Серийг, Фернан Леду

Кралят обещава на кралицата на смъртното й легло, че ще се ожени повторно само ако намери също толкова красива и добродетелна жена като нея. Кралицата е убедена, че такава жена не съществува и така цялото богатство на кралството ще остане в наследство за дъщеря им, Принцесата. Но съветниците на Краля му подшушват, че трябва да осигури мъжки наследник на короната. И тъй като единствената красива и добродетелна като Карлицата е Принцесата, той решава да се ожени за дъщеря си. Лилавата фея – кръстница на Принцесата, съветва девойката да поиска като условие за сватбата нещо, което Кралят няма да успее или да иска да изпълни, и така женитбата няма да се състои. Три рокли с цвета на Времето, Луната и Слънцето и наметка от кожата на вълшебното магаре, което ... ака скъпоценни камъни и така осигурява богатството на кралството! Но кралският шивач се справя с роклите, а за  учудване на двете Кралят се  съгласява да жертва безценното магаре. Сега единственият изход е принцесата да избяга, предрешена с магарешката кожа. Предстоят й много изпитания преди да срещне онзи, който наистина ще я обича и ще я направи щастлива.