Доклад на зелената амеба за химическия молив

  • Доклад на зелената амеба за химическия молив

„Доклад на зелената амеба за химическия молив” ще бъде представен във Варна на 23 юли в 19 часа в книжарница „Сиела” във Фестивален и конгресен център.
Ако сте открехвали дебютния роман на Велина Минкова, вече познавате дръзновената Александра и нейните преживявания в международния пионерски лагер в Северна Корея. Остроумен, напоен с незлоблива ирония и абсурди, този съкровен дневник проследява пътуването на момичето от социалистическа София, през далечната „братска страна”, чак до Прехода. През образа на своята героиня авторката ни предлага свеж и безпристрастен поглед към миналото, като ни приканва да се вгледаме в спомените си и да проясним отношението си към тях, към днешната реалност, към трепета, с който разлистваме всеки нов ден.
Велина Минкова е родена през 1974 г. в София, има диплома по английски език и литература от Kалифорнийския университет (UCLA), завършва и магистърска степен по европейски науки в Амстердамския университет. Със свои разкази е участвала в програмата „Творческо писане на проза“ към UCLA. Понастоящем живее в Париж, където преподава английски език и литература, но следи отблизо събитията в българския културен живот.