Море от книги през август се лее във Варна

  • Море от книги през август се лее във Варна

Жителите и гостите на Варна вече свикнаха – в началото на месец август симпатични алеи с книжни шатри примамват с вълшебния си интересен свят и отбиват от път четящите хора.Алея на книгата – Варна 2015 вече е факт. От края на юли до 9 август шатрите на Асоциация „Българска книга” по ларгото предлагат вълнуващи срещи с книгите на най-добрите български издателства.

Издателствата са подбрали в разнообразната си програма интересни автори и заглавия, които ще споделят своите послания с читателите в различни територии – Арт-салона на Радио Варна, Ротондата на Варненската опера, книжарници и крайбрежната алея.

На 3 август от 19 часа в книжарницата на Фестивалния комплекс ще бъде представен сборникът с разкази „ЛУДОВИЦА” от БОЙКА АСИОВА – една книга, в която е спотаена омаята на Балканите, сякаш „подслушана” и вечна. Думи за книгата от Елка Няголова

Също на 3 август от от 20 часа на крайбрежната алея пред централния градски плаж ИЛИЯН ЛЮБОМИРОВ и Джаз-клуб Menthol Варна ще увлекат посетителите във вечерно четене на нови летни стихове. За да открием песъчинките, около които ще образуваме лятото..

На 4 август от 19 часа в Арт салона на Радио Варна ще гостува АКСИНИЯ МИХАЙЛОВА - единствената българска поетеса, удостоена през 2014 г. с най-високото отличие за поезия във Франция „Гийом Аполинер”. За пръв път в 73-годишната история на тази награда, който се присъжда на френски или чуждоезичен автор, български творец получава високия приз и този прецедент отрежда на Аксиния Михайлова безспорно почетно място сред световните поети. За магнетичната поезия в „СМЯНА НА ОГЛЕДАЛАТА”, най-новата лирична книга на нашумялата авторка, ще говори Виолета Тончева

На 5 август от 19 часа в книжарницата на ФКЦ издателката Божана Апостолова ще представи респектиращия тритомник „БАЛКАНСКИЯТ ЧОВЕК XIV – XVII ВЕК” от ЙОРДАН ВЕЛЧЕВ.

Кулминацията на Алея на книгата ще бъде ПОЕТИЧНИЯТ РЕЦИТАЛ НА БОЖАНА АПОСТОЛОВА, който ще се състои на 6 август от 17 часа в артистичната атмосфера на Ротондата във Варненската опера, с участието на баса Гео Чобанов, мецосопраното Вяра Железова и пианиста Руслан Павлов. Изтъкнатата наша поетеса, чийто юбилеен поетичен рецитал събра огромна аудитория в Пловдив и София, бе поканена да гостува и във Варна от директора на Театрално-музикален продуцентски център Даниела Димова.

На 7 август от 19 часа в книжарница „Параграф 22” ще има  среща с писателя ЛЮДМИЛ СТАНЕВ и последния му сборник с разкази „РЯЗКО”.

Това, разбира се, са само част от съпътстващите прояви. Заглавията, които ще ви отбият от път, ще подберете вие самите. Издателството като че ли няма толкова голямо значение. Един наш интелектуалец беше казал, че в днешно време са малко местата, където можеш да срещнеш специални хора – на опашката пред тоалетните на плажа и пред рафтовете с книги. Без коментар към неговото умотворение, ви подканваме да разгледате  заглавията на българските издателства, които гостуват във Варна.