На чаша гръцко кафе във Варна

  • На чаша гръцко кафе във Варна

Защо гръцко ли? Така се казва романът, който ще бъде представен днес, 22 август от 19.30 часа в книжарница „Сиела” – Варна. Казват, че е впечатляващ дебютен роман на Катерина Хапсали. Събитието е част от съпътстващата литературна програма на 23-тото издание на международния кинофестивал „Любовта е лудост”. Освен че превзе с лекота българските класации за художествена проза още с публикуването си през януари, „Гръцко кафе” донесе няколко номинации за награди на авторката, а публиката вече тръпне в очакване на новия й роман, който носи упоителното заглавие „Сливовиц”.

„Гръцко кафе” е разказ за Балканите, за националните травми и техните проекции, за непреодолимите ни вътрешни съпротиви. Един роман, който въздейства на много нива, громи предразсъдъци, които ни ограбват, и ни приканва към размисъл - за красивото „проклятие” да сме свързани. Преди всичко друго, „Гръцко кафе” е роман за любовта. За любовта на майката към сина, на родината към родолюбеца, на света към гражданина на света.

„Тази книга е писана, защото не е можела да не бъде написана... Голямата история на региона, на неговите войни, разделения и абсурдни противоречия е разказана по единствено убедителния начин: чрез личната и семейна митология. Жените са истинските диаманти и харизматични носители на историите, както е всъщност в реалния живот – и толкова рядко в литературното му отражение... Неочаквана комбинация между огромна лична драма, богат исторически и семеен контекст и великолепна интерпретация.” (из рецензия на Виолета Станичич, „Площад Славейков”, 29 март)

В атмосфера на откровен разговор, Катерина Хапсали ще сподели тази вечер впечатления, които я съпровождат неотлъчно, редом с нейния стремителен успех.Водещ е Светлозар Желев.