38 творби в надпреварата за наградата „Елиас Канети“ в Русе

  • 38 творби в надпреварата за наградата „Елиас Канети“ в Русе

    Снимка: bnr.bg

На 24 октомври ще станат известни номинациите за шестото издание на Националния литературен конкурс „Елиас Канети“. В конкурса участват общо 31 автори с 38 творби, като най-оспорвана ще е надпреварата в раздел „Белетристика“, където се състезават 37 заглавия. 30 български автори, от които 21 мъже и 9 жени, ще се борят за престижното отличие в раздел “Белетристика“. Освен множеството романи, 25 на брой, сред предложенията за награда “Елиас Канети“, има богато разнообразие от разкази, новели, пътеписи, една повест, както и авторизирана приказка.

В раздел “Драматургия“ предложението е едно – за пиесата “Злият принц“ на Георги Тенев, носител на наградата от предишното издание на конкурса през 2013 г. Сред имената на предложените писатели тази година са такива популярни автори като Теодора Димова, Христо Карастоянов, Катерина Хапсали, Емилия Дворянова, Иван Станков, Радослав Парушев, Галин Никифоров (носител на наградата през 2011), Людмил Тодоров, Георги Гроздев, русенеца Явор Цанев и др. Конкурсните заглавия са представени от най-големите и авторитетни български издателски къщи

Единствената по рода си в България литературна награда, учредена през 2005 г. по повод 100-годишнината на родения в Русе писател-нобелист Елиас Канети, се присъжда на всеки 2 години на български автори в областта на белетристиката и драматургията за творби, публикувани и реализирани за първи път в България за период от 2 години, считано от 1 юни на предходното издание на наградата. На победителите в конкурса се връчва статуетка, дело на известната русенска скулпторка Мая Кубратова, диплом и парична награда в размер на 5 000 лв. в раздел „Белетристика“ и 2 000 лв. за „Драматургия“. Шестото издание на НЛН „Елиас Канети“ се посвещава на 110–тата годишнина от рождението на нобеловия лауреат.