Райна Кабаиванска събира певци от цял свят за Майсторски клас

  • Райна Кабаиванска събира певци от цял свят за Майсторски клас

    Снимка: bnr.bg

Рекорд за всичките 15 години дотук е заявеното участие на кандидати от 15 държави в прослушването за XV Международен майсторски клас на голямата оперна актриса Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет в Софийската опера и балет.

Традиционно голям е броят на кандидатите от България и Италия. От Европа идват и певци от Германия, Гърция, Русия и Франция. Азия е представена от Армения, Китай, Ливан, Южна Корея и Япония, а Америка - от Канада, Мексико, САЩ и Чили. Прослушването на кандидатите тази година ще бъде на 7 септември в Софийската опера и балет и ще се проведе лично от Райна Кабаиванска. До 13 млади оперни певци от всички кандидати ще имат възможността да работят с Райна Кабаиванска от 8 до 26 септември върху усъвършенстване на вокалната си техника и актьорска интерпретация, както и да подготвят нови роли.

На 27 септември най-добрите участници в майсторския клас ще представят Галаконцерт с оркестъра на Софийската опера и балет, под диригентството на Найден Тодоров и със специалното участие на Райна Кабаиванска. Тогава ще бъдат присъдени и стипендиите от нейния дарителски фонд. Стипендиите ще бъдат в три категории за обучение с голямата оперна актриса – за майсторските класове в Нов български университет; за майсторски класове в Академия Киджана в Италия; специални едногодишни стипендии за Института “Веки - Тонели” в Модена, Италия. Патрон на събитието е президентът Росен Плевнелиев.