Опера с вход свободен на 5 септември във Варна

  • Опера с вход свободен на 5 септември във Варна
  • Опера с вход свободен на 5 септември във Варна

Какво научиха студентите и изпълнителите в Майсторския клас по оперно пеене и дирижиране с прочутия американски баритон Густаво Хименес и италианския белкантов диригент Стефано Сегедони, постоянен гост-диригент на Държавната опера във Варна? Това предстои да чуят в морската столица на 5 септември от 19 до 20.30 часа на Основна сцената на операта любителите на оперната музика. В програмата са включени арии, дуети и оркестрови творби от италиански и френски опери - „Травиата”, „Риголето”, Бохеми”, „Тоска”, „Кармен”, „Норма”, „Италианката в Алжир” и „Севилският бръснар”.

Вход за това интересно музикално събитие е свободен. Във Варна за пръв път се провежда Майсторски клас по оперно пеене и дирижиране с прочутия американски баритон Густаво Хименес и италианския белкантов диригент Стефано Сегедони, постоянен гост-диригент на Държавна опера Варна.  Международният проект е резултат от партньорството между Държавна опера Варна, Международния фестивал за камерна музика „Three Bridges” в Минесота, Mo-Mus - Modena Musica от Италия и американската фондация S.O.L.A. от Лос Анжелис.

Заедно със студенти от Германия, САЩ, Франция и Русия, шанс да работят с маестро Хименес и маестро Сегедони получават и солистите на Държавна опера Варна Валерий Георгиев – тенор и Силвия Ангелова – мецосопран.  Майсторският клас ще завърши със специален концерт на участниците в двете програми – по оперно пеене и дирижиране , за който е ангажиран и  Оркестърът на Държавна опера Варна.

Колкото и талант да имаш по рождение, колкото и труд да си хвърлил за усвояване на детайлите на едно изкуство, друго е когато майстор ти покаже от кухнята на една сфера фините нюанси на извайване на гласа. Ето това ще видя варненци на 5 септември. Безплатно.