400 кг жито ще бъдат използвани в декора на “Катерина Измайлова”

  • 400 кг жито ще бъдат използвани в декора на “Катерина Измайлова”

    Снимка: bnr.bg

До премиерата на операта “Катерина Измайлова” на Шостакович в столицата остават само 2 дни и вече тече усилена подготовка. Режисьорът на световния оперен шедьовър Вера Немирова се е постарала декора едновременно да е реалистичен, но не и разточителен. В изключително динамичния сюжет на продукцията ставаме свидетели на бурна любов, изневяра, деспотизъм, сватба, затвор, насилвания и убийства. Историята за съпругата на богат търговец, Катерина Измайлова, първо разказва  Лесков в своята новела “Лейди Макбет от Мценска околия”. Бурната любовна трагедия впечатлява Шостакович и той написва едно от най-гениалните оперни произведения на века.

Младата Катя е скучаеща богаташка съпруга, жадна за любов и внимание, което получава от новия работник в имението Сергей. Нейната изневяра води до поредица от трагични събития, включително й убийства. Точно, когато мечтата на Катерина за сватба с нейния любим Сергей се сбъдва, в мелницата, където е заровено тялото на убития й съпруг, е намерена неговата обувка. Останалата част от историята ще бъде разказана на 22 октомври в Зала 1 на НДК от солистите Мария Цветкова, Петър Костов, Пламен Бейков, Александър Баранов и музиката на великия Шостакович под диригентската палка на Маестро Найден Тодоров, хора и оркестъра на Русенска опера.

За да предаде автентичност на сцената и да ни потопи изцяло в сюжета, Вера Немирова създава декор, в който е включена мелница и настоява да бъдат осигурени 400 кг жито за пресъздаването на един от най-драматичните моменти в постановката. Организаторите от Монте Мюзик и Държавна опера Русе спазват стриктно указанията на режисьора, но знаят, че хлябът, съответно житото, са част от българската трапеза и то няма да бъде разхитено. Житото ще бъде събрано, запазено и използвано отново.