Конкурсът за цигулари на Марио Хосен с вход "свободен"

  • Конкурсът за цигулари на Марио Хосен с вход "свободен"

На 4 ноември започва първото издание на „Международен конкурс за цигулари Варна”. За всички ценители на цигулковото изкуство ще бъде осигурен свободен достъп и привилегията да чуят световния елит.

В първите два конкурсни дни – 4 и 5 ноември, от 13,30 ч. в Градската художествена галерия всички виртуози-солисти ще се представят с три изпълнения:

  • едно произведение за соло цигулка от Бах;
  • един от капризите за соло цигулка на Паганини;
  • по избор Моцарт, Бетовен или Шуберт - Полонез в си бемол мажор.

На 6 ноември от 9,30 до 19,00ч., достигналите до втори тур ще се конкурират отново с изпълнения по предварително заложената програма:

  • соната за цигулка и пиано от Бетовен, Моцарт или Брамс по избор;
  • една виртуозна пиеса от Паганини, Виенявски, Изаи, Сарасате, Равел, Сен-Санс;
  • задължително за всекисъвременна българска пиеса за цигулка.

Най-бляскавите виртуози ще бъдат допуснати до полуфинал, като тримата спечелили ще бъдат на открит публичен галаконцерт - на 7-ми вечерта на сцената на Варненска опера, заедно с Варненски камерен оркестър и диригент Ганчо Ганчев.

Посланието на проф. Хосен – инициатор и организатор на този културен форум е към всички ценители на музикалното изкуство:

„Музиката ни дарява с едно духовно възвишeno послание и с един уникален език, който не се нуждае от превод. Нашият глас е от изключително значение - особено днес, в един свят, в който, както никога до сега, всичко е толкова взаимосвързано и взаимозависимо - политически и икономически. Основната цел на този конкурс е насърчаването на младите цигулари. Сравнявайки различни музикални дарби, създавайки контакти за развитие на младите, давайки им сцена за концертна изява, ние им даряваме надежда в нелекия път, на който са посветили живота си. С концертите се надяваме да обогатим и музикалния календар на древната и модерна морска столица на България - Варна. Благодаря на всички, които направиха възможен този артистичен музикален форум. Надявам се международният конкурс за цигулари Варна да има бъдеще, да бъде място за срещи на едни от най- ярките музикални таланти на света, да привлече вниманието на професионалния свят към България и Варна, и да радва с концертите си варненската публика.”