Първият органист у нас с коледен концерт

  • Първият органист у нас с коледен концерт

Първият органист у нас - проф. Нева Кръстева, ще изнесе коледен концерт в зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна. След много години на отсъствие, проф. Кръстева отново ще бъде гост на морската столица и на всички, които обичат органовата музика. Тя е не само първата  органистка в страната ни, но и  музиковед, композитор и сред най-известните и изявени органисти в Европа .

Родена е през 1946 в София. Завършва Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“ с музикознание и орган, владеенето на който усъвършенства след това в Прага (при известния органист Иржи Рейнбергер) и Цюрих. Кариерата ѝ се развива в 3 посоки - органово изпълнителство, композиране и преподавателска дейност. Тя е организаторът на първия клас по орган в България (в НМА, където днес, по независещи от нея обстоятелства, орган вече не се преподава). Днес проф. д-р Кръстева е преподавател по полифония в НМА и води органовия си клас в НБУ.

Изнася концерти в редица европейски държави и в Азия. Изпълнителската ѝ дейност в България започва активно след възстановяването на органа взала „България“ през 1970-те години, на който, освен концертите, тя осъществява множество записи. Акцентът на репертоара ѝ е както върху музиката от епохата на Барока и Романтизма, а така също и върху музика от XXІ век. Като композитор пише много солови и ансамблови произведения за орган, но има произведения и в хоровия жанр. Член е на Баховото общество в Лайпциг.

Концертът е включен в рамките на „Рождественски салон на изкуствата“ 2015 г. Цена на билетите са 8 лв. и 10 лв. Има намаление за учащи и пенсионери - 5 лв.