Специална програма на Клайдерман за концерта във Варна

  • Специална програма на Клайдерман за концерта във Варна

Най-издаваният в света пианист Ричард Клайдерман, който пристига с голям концерт във Варна на 5 декември, ще зарадва почитателите си с ексклузивна двучасова програма от супер хитове и неизпълнявани досега в морския град композиции. Наред с прочутата „Балада за Аделин“, за първи път пред варненската публика ще прозвучат и други емблематични мелодии от ранните му години като „Елеана“, „Тъжно сърце“, „Спомен от детството“, „Пътуване до Венеция“ – все пиеси, които му носят световната слава на Принц на романтичното пиано.

В програмата е  включена и много филмова музика - мелодиите от „Списъкът на Шиндлер“, „Титаник“, „Ново кино Парадизо“. Ще чуем и аранжименти на известни класически мелодии като прочутото „Адажио“ от балета „Спартак“ на Арам Хачатурян,откъси от балета на Прокофиев, „Ромео и Жулиета“, френския „Кан-Кан“ на Жак Офенбах и др. И още - композиции на Дейв Брубек, „Earth, Wind and Fire“.

Варненската публика ще има привилегията първа да чуе очакваната българска мелодия в изпълнение на Клайдерман. Това е най-новият аранжимент, направен заедно с Оливие Тусон специално за концертите в България на нашата възрожденска песен „Хубава си, моя горо“. Тя вече фигурира в официалните програми на световния музикант под името „Моята българска песен“.

Видео с прекрасни моменти от българската природа е изготвено специално за концертите на Клайдерман във Варна и София тази година. Кадрите от България ще създават визуалната среда на концерта в Двореца на културата и спорта, където ще бъдат прожектирани на два огромни екрана. Варна присъства в тях с емблематичните си символи – Катедралата, Двореца на културата и спорта, Фарът и ветроходът „Калиакра“ с развян трибагреник. Можете да видите видеото тук, и внимавайте – зад кадър ще чуете изпълнението на самия Клайдерман!