Превъплъщението на Паганини с концерт във Варна и София

  • Превъплъщението на Паганини с концерт във Варна и София

Брилянтният цигулар, наричан от световната преса „превъплъщение на Паганини“ дни преди настъпването на новата година ще изпълни единствено за варненската и за софийската публика уникална вълнуваща музикална програма, основана на контраста и емоцията. В първата част ще чуем творби от бароковата епоха, след което обичаният от българската публика Марио Хосен ще ни провокира с темпераментна интерпретация на танго-цикъла „Четирите сезона на Буенос Айрес“ от Астор Пиацола. Изборът не е случаен - с тази знакова творба бащата на тангото слага началото на нова ера и позиционира аржентинския танц като част от класиката на 20 век.

 „Музиката на Пиацола е не само за ценители, тя е за всички, които обичат красивото и емоционално изкуство. Публиката ще може да се докосне до света на страстния танц, стилизиран през погледа на класическите музиканти. Заедно с „Камерата Орфика” ще се опитаме да пресъздадем една музикална феерия и каним слушателите да я съпреживеят с нас”, споделя Проф.Марио Хосен, подготвяйки програмата за празничните концерти.

Изявен солист с изумителна техника и романтична чувствителност, Марио Хосен е аплодиран в повече от 30 държави по света, като вълнуващо покорява публиката с красивия си тембър и ярка емоционална артистичност. Роден в Пловдив започва своята музикална кариера като „дете-чудо” и в крехката 8-годишна възраст дебютира на голяма сцена, съпровождан от симфоничен оркестър.

Днес той живее и твори във Виена, получил възможно най-престижното музикално образование не само в австрийската столица, но и в Париж и Лондон. Учил цигулка при най-ярките музикални педагози като Проф. Фришеншлагер, Жерар Пуле, Руджиеро Ричи и Проф. Ифра Нийман. Концертира активно по всички точки на земното кълбо и преподава цигулка в България и в чужбина, затова ценителите на неговото изкуство го определят като „гражданин на света”. Свири на инструмент, изработен от G. B. Guadagnini през 1749 г.- цигулка, която му е предоставена и поверена от Австрийската национална банка.

Галаконцертът на 29- декември във Фестивалния и конгресен център е кулминационна точка от новогодишната атмосфера и е очакван с много вълнение от варненската публика. Това празнично събитие е връхна точка в традиционния „Рождественски салон” на Община Варна и пореден концерт в цикъла „Солисти интерпретатори” в НДК . Очаква ни една ярка запомняща се вечер, обещаваща класа и стил в светлите новогодишни празници.