Коледен концерт с творби на Равел и Гершуин във Варна и Добрич

  • Коледен концерт с творби на Равел и Гершуин във Варна и Добрич

Светослав Борисов ще дирижира коледен концерт с творби на Равел и Гершуин във Варна и Добрич.

В рамките на ХVІ Коледен музикален фестивал – Варна 2015, на 3 декември от 19 часа на Основна сцена, Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна, под диригентството на своя главен диригент, ще изнесе празничен симфоничен концерт. В програмата са включени две произведения от Морис Равел – „Гробът на Купрен” и Концерт за пиано и оркестър в сол мажор със солист Дора Делийска и две произведения от Джордж Гершуин - Кубинска увертюра и Рапсодия в синьо, отново със солист Дора Делийска.

В този състав варненските филхармоници и Дора Делийска ще гостуват и в Добрич. На 4 декември от 19 часа в Органовата зала те ще изпълнят Кубинска увертюра и Рапсодия в синьо от Гершуин. Във втората част на концерта ще прозвучат онези жизнерадостни валсове и полки от Щраус, които повишават градуса на настроението и радват зрителите по цял свят в  навечерието на всяка нова година.

Романтичното начало на XVI Коледен музикален фестивал – Варна 2015 ще бъде поставено с прочутият балет на Адолф Адам „Жизел”. На 1 декември Държавна опера Варна, с диригент на оркестъра Вилиана Вълчева, кани своите почитатели да съпреживеят непреходната любов на Жизел и Алберт. Хореографският прочит на Сергей Бобров, з.а. на Русия и главен балетмайстор на оперния театър във Варна, превърна премиерата на „Жизел” в голямото балетно събитие на лятото. Публиката оцени по достойнство качествено много по-високото ниво на балетната трупа, разширена с нови попълнения след международен кастинг.