Как един свещеник от Варна помага на наркозависими

  • Как един свещеник от Варна помага на наркозависими

    Снимка: dariknews.bg

Много хора в България са чували за отец Георги Фотакиев от храм „Св. Цар Борис“ във варненския квартал Аспарухово. Знаят за него от медиите или пък лично го познават, знаят за тежкия кръст, който доброволно е приел, като дарба Божия, и за ежедневния труд, който той полага за да помага на младежи, зависими към наркотици или алкохол. Отец Георги, действително, е свещеник от Българска православна църква, който вече близо 18 години обгрижва духовно онази част от нашето общество, с която, сякаш, на никой не му се занимава.

Работата на отец Георги е достойна за похвала, каквато и често среща от стотиците благодарни майки и бащи, сестри и братя на хората, на които е помогнал. Но не трябва да пропускаме и развитието, през което е преминала тази дейност, по обгрижване на нарко-зависими, през изминалите години, нито заслугите на многото хора, които по най-различни начини са давали своята лепта за благородната кауза.

В първите си години на работа със зависими, отец Георги оказва помощ, като ходи по домовете на нуждаещите се или ги настанява в къщата си, при хора от енорията, а понякога и в двора на храма, под старата ела. Помагат му християните от Аспарухово- някои с професионална подкрепа, други материално, трети – просто с вниманието си и братската си любов към борещите се със зависимостта момчета и момичета. Подкрепата - голяма, резултатите - също. Така минават години и желаещите да се лекуват в храма стават толкова много, че няма къде да бъдат приютени.

Започва строежът на Православен център за духовно обгрижване на наркозависими. През 2004 година центърът е открит. Създадено е и сдружение „Отвори очи“, под чиято юрисдикция е центърът. Членове на сдружението са бивши зависими, енориаши, близки на зависими, хора, съпричастни на идеята.

Така, без някой някога да е знаел, мечтал или пък планувал да се създаде подобен център, случва се, че днес екип от 10 специалисти работят ежедневно за да доставят една от най-успешните социални услуга за зависими в България. Разбира се, редом с големия напредък, който търпи през годините, организацията се среща и с неимоверно много трудности. Една от тях е нуждата от повишаване на организационния капацитет – защото вече зависимите не се обгрижват под старата ела, а в център, който е регистрирана социална услуга в Агенцията по социално подпомагане, има съгласие за добра практика на Националния център по наркомании, бива канен на международни конференции, и още много факти, които доказват, но и изискват високото ниво на професионализъм в работата.

За да посрещне нуждите на зависимите по-възможно най-здравия и адекватен начин, както и за да отговори на изискванията на средата за качество на предоставяната услуга, тази година сдружение „Отвори очи“ реализира проект, наречен „Организационно развитие за по-добра подкрепа на наркозависими младежи“, който се финансира по Програма за подкрепа на НПО в България. Проектът стартира през януари и завършва в края на този месец. Благодарение на него, сдружението успя да осъществи много и разнообразни дейности, целящи повишаване на квалификацията, професионализма и качеството на работа на екипа и управителния съвет и подпомагане бъдещото устойчиво развитие на организацията, сред които – голям 9-дневен семинар във Варна на тема „Психосоциална рехабилитация и духовно обгрижване на наркозависими“, посещение на най-големия център за зависими в Гърция „Кетеа“, преминаване през най-различни обучения на екипа и управителния съвет и изготвяне на стратегия на сдружението.

Сред целите, заложени в стратегията на сдружение „Отвори очи“, са разширяване на материалната база, въвеждане на стандарт за управление на качеството, както и постигане на финансова стабилност, която ще даде възможност повече нуждаещи се да бъдат приемани за лечение в центъра безвъзмездно.