Наздраве за Международния ден на бирата!

  • Наздраве за Международния ден на бирата!

Повод да се почерпим с бира днес е Международният ден на любимата в цял свят малцова напитка с горчив, но охлаждащ елемент се отбелязва за осма поредна година. Този празник все още да не е толкова популярен в България, но има страни като Австралия, Бразилия, Канада, Англия, Франция и Германия, където денят на пивото е на особена почит.

В много държави се организират различни прояви в чест на пивото, които включват 334 събития в 193 града. У нас, макар и без специални събития в международния ден на бирата, почитателите всекидневно отдават заслужено внимание на напитката особено в горещите дни, за да утолят жаждата си и да се насладят на вкусовите и качества, която тя носи. В последните години се забелязва повишен интерес към наливната бира.

Сред любопитните факти за бирата са, че в нея има витамини и заздравява костите. Пивото е обявено за невинно и по отношение на така нареченото бирено коремче.

По данни на съюза на пивоварите в България бирата е предпочитана от над две трети от хората у нас, като повечето от тях са мъже. За миналата година българинът е изпил средно 72 литра, равняващи се на 218 чаши от 330 милилитра. Произведеното в страната пиво държи първенството сред българите, въпреки ежегодно нарастващия внос от страни на ЕС и трети пазари.

Ето и полезните свойства на бирата в резюме:

- Бирата е богата на антиоксиданти – флавоноиди, които неутрализират свободните радикали. Тя има способността да извежда от организма канцерогенните вещества, с което намалява риска от ракови заболявания.

- Консумация на бира предпазва от сърдечно-съдови заболявания също така, както и виното.

- Ако се пие на гладно, напитката изчиства стомаха и му помага да се освободи от излишните секреции. Това е полезно при заболявания като гастрит.

- В пивото има ниско съдържание на  калций и много магнезий, с което ни предпазва от образуване на камъни в бъбреците и жлъчката. Тя съдържа 90% вода, предизвиква често уриниране, с което подпомага изчистването на бъбреците.

- Благодарение на високото съдържание на цинк, пивото стимулира правилната функция на мъжката полова система. Този ценен микроелемент противодейства на възпалителните процеси в простатната жлеза.

- Бирата има свойството да предпазва нервната система от Паркинсон.

- Известна като „течен хляб“, тази напитка засища и това и свойство е накарало специалистите да измислят диета с бира. Проблемът е в това, че бирата стимулира апетита, благодарение на хмела, въглеродния диоксид и спирта.

- Бирата напоследък се използва широко в балнеологията. Лекарите препоръчват вана с бира за хора, които се потят обилно. В Чехия отвори първият в света бирен спа център, където основната съставка в лечебните процедури е тъмната, прясно сварена бира.  В Русия е прието с пиво да се обливат нажежените камъни в сауната, тъй като изпаренията омекотяват кожата и са полезни за целия организъм.