Попътен вятър, български ученици!

  • Попътен вятър, български ученици!

    Снимка: rodopinews.com

Зазвъня веселото звънче на школата у нас тази сутрин. И най-вълнуващ е денят 15 септември за най-мъничките – първолаците. Те не се вълнуват за това през колко премеждия са минали родителите им, за да запишат чедото си в желаното елитно училище, не ги касае колко струва раницата с книжки, дрехите и обувките им за днешния първи учебен ден. Те още вярват, че отиват да се учат на четмо и писмо, че ги чака една богата и пъстра вселена от знания, интересни игри и любопитен свят. И нека това бъде така! За големите ученици също е желан ден. И ентусиазмът им ще бъде свеж поне в първите няколко дни, докато видят съучениците си, докато споделят прекрасни спомени от отиващото си лято. Веселие, цветове, слънце и младост във всяко българско училище.

Днес е първият учебен ден за всички ученици в държавни и общински училища в България. Наброяват почти 758 хиляди, а близо 65 хиляди от тях са първокласниците. Общо 2564 училища в страната биха звънчетата днес. Само 57 училища ще закъснеят с ремонтите след първия звънец и ще се следи това да не пречи на учебния процес.

Около 56 хиляди са учениците, които са записани за тази учебна година извън редовната дневна форма на обучение - във вечерна или в самостоятелна форма. През новата учебна година учениците ще имат четири ваканции - есенна, коледна, зимна и пролетна. Ще си почиват и в дните, когато зрелостниците полагат задължителните матури по български език и литература и по предмет по избор.

Преди първия учебен ден вече са ясни и датите за организирането на националното външно оценяване в седми клас. На 18 май 2016 г. ще се състоят държавният зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) в 12-и клас и националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас. На 20 май е насрочен вторият държавен зрелостен изпит в 12-и клас и външното оценяване по математика в седми клас.

Гост на МОН днес и утре е държавният секретар по образованието, научните изследвания и иновациите на Швейцария Мауро Дел`Амброджо, който също ще присъства на церемонията в професионалната гимназия. Той е тук, за да даде идеи и да проследи старта на пилотните програми по дуално обучение в хранително-вкусовия техникум в София и Професионалната гимназия в Казанлък.

Друг път ще се вглеждаме в детайлите от българското образование, които ни впечатляват, ядосват, вълнуват. Днес само ще прелеем чаша вода пред усмихнатите лица на децата и ще им пожелаем: на  добър час, малки и големи деца; учете това, което интуицията ви подсказва, че е важно; имайте уважение към учителя – той е медиатор; не се поддавайте на провокации; бъдете силни, здрави, позитивни, любопитни и събудени! Попътен вятър!