В Международния ден на пенсионера – къде, какво?

  • В Международния ден на пенсионера – къде, какво?

В цялата страна с песни, танци, весели сбирки и почерпка, хората от есенната възраст ще отбележат своя празник.

Във Велико Търново

В 10 часа в Дома за стари хора „Венета Ботева” във Велико Търново традиционно ще се проведат инициативи по отбелязване на Международния ден на възрастните хора. Възрастните хора от институцията ще покажат своите умения като танцьори, певци и актьори. В същия час в Ритуална зала на общината две неправителствени организации ще представят проект, финансиран от Фонда за подкрепа на неправителствени организации. Той е насочен към грижата на възрастните хора в домашна среда.

Сливен

 Макар че концертът бе вчера, и днес ще има прояви. 63 са клубовете на пенсионера на територията на общината, а в Сливен те са вече 22. На 1 октомври празникът ще бъде отбелязан във всички пенсионерски клубове, които са подготвили своя програма. Концертът ще бъде посветен на тези възрастни хора, които през 2015 година честват кръгли годишнини. В Сливен над 80 души през тази година навършват 60, 70 или 80 години и за техния юбилей от името на „Съюз на пенсионерите 2004“ ще им бъдат връчени подаръци и поздравителни адреси. Концертът посветен на Международния ден на възрастните започва от 15 часа в зала „Зора” като в него ще се включат представители на всички пенсионерски клубове в общината.

Благоевград

Дом за възрастни хора в кв. „Струмско”, Дневен център за възрастни хора, Дом за стари хора в село Падеш, ще получат един специален празник. За тяхното добро настроение в този ден и за да се почувстват специални, Общината е организирала празнични програми. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Отбелязването на Международния ден на възрастните хора в община Благоевград е част от грижите, които се полагат за тях и те не са свързани само с физическото им здраве, но и с тяхното приобщаване към едно общо семейство.

Първи октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора с решение на Общото събрание на ООН от 14 декември 1990 г. На този ден всички ние отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото. В България бабите и дядовците наброяват над 2 милиона души.

Честит празник, мили хора! Нека стане чудо, за да живеете спокойни и достойни старини. Защото чудо ще е нужно. Пожелаваме ви го!