Днес отбелязваме Световния ден на пощата

  • Днес отбелязваме Световния ден на пощата

Седмицата на писмото завършва с гвоздея на честванията – денят на пощата, който е днес. Празнуват всички пощенски работници. Свидетели сме на това, че пощите у нас направиха всичко възможно в последните няколко години да се адаптират към променящото се време. Почти  никой не пише писмо на лист хартия днес. И все пак се налага да прибягаме до близкия пощенски клон, за да изпратим пратка, да вземем паричен запис, да получим споделена грижа от наш близък.

29 пощенски клона в цялата страна ще посрещнат ученици в празничния ден.  На 9 октомври 1874 година в Берн е подписан договор за създаване на Всеобщ пощенски съюз. Именно този ден целия свят празнува сега като Световен ден на пощите. Международната седмица на писмото се отбелязва през календарната седмица, която включва датата 9 октомври - Световен ден на пощите.

Международният младежки епистоларен конкурс, е създаден с решение на Конгреса на Всемирния пощенски съюз в Токио през 1969 г. и официално стартира през 1971 г. Целта на този конкурс е младите хора да развиват уменията си, свързани с изкуството да се пишат писма и да усъвършенстват способностите си за изразяване, а също така и да се укрепва международното сътрудничество в световен план, което е една от основните мисии на Всемирния пощенски съюз. Конкурсът е отлична възможност да се популяризира важната роля на пощенските услуги в съвременното общество. Организатор на международния младежки епистоларен конкурс в Република България е „Български пощи” ЕАД.

Темата на 45-я Международният младежки епистоларен конкурс за 2016 г. е:„Напишете писмо до своето 45-то годишно аз”.

Честит празник на всички пощенски  работници!