Отбелязваме Международния ден на белия бастун

  • Отбелязваме Международния ден на белия бастун

    Снимка: fakti.bg

На 15 октомври отбелязваме Международния ден на белия бастун, посветен на правото на лесно придвижване на незрящите хора. Белият бастун е признат като знак за зрително увреждане и символизира самостоятелността на зрително затруднените лица, на рехабилитацията и социалната интеграция и на стремежа за достоен живот и равноправие.

Този ден не е празник за незрящите хора, той е ден на размисъл как обществото приема зрително затруднените хора като група в неравностойно положение. Целта на изявите на незрящите е само и единствено да напомнят на обществото, че съществуват хора, като всички останали, които се нуждаят от малко повече внимание и разбиране.

Във връзка с отбелязването на международния ден на белия бастун ученици и учители по ориентиране и мобилност организират различни събития с цел популяризиране възможностите за самостоятелно придвижване при хората с увредено зрение. Тази година инициативата „Пътуване с усмивка и бял бастун“ е свързана с използването на градски транспорт от хората с увредено зрение. Целта е гражданите да бъдат информирани за символиката на белия бастун, възможностите на кучето водач и правилата за общуване със зрително затруднени хора.

Ученици и учители от СОУ за деца с нарушено зрение «Проф.д-р Иван Шишманов» във Варна и куче водач ще се качат в тролейбус № 88 точно в 15.05 часа от спирка Аспарухово Център в посока "Владиславово". Всеки желаещ пътник ще може да отнесе със себе си балон с кратко послание за общуването с незрящите хора. Учениците ще раздават информационни флаери и ще разговарят с пътниците по темата.