Честит празник, МОРЕ!

 • Честит празник, МОРЕ!

  Снимка: Ели Маринова

 • Честит празник, МОРЕ!

  Снимка: Ели Маринова

 • Честит празник, МОРЕ!

  Снимка: Ели Маринова

 • Честит празник, МОРЕ!

  Снимка: Ели Маринова

 • Честит празник, МОРЕ!

  Снимка: Ели Маринова

 • Честит празник, МОРЕ!

  Снимка: Ели Маринова

Не мога да се закълна, че популярната фраза на Ърнест Хемингуей от „Старецът и морето“ – „Всичко, което е далеч от морето, е провинция“, е съвсем вярно. Просто защото не вярвам на измисленото деление на местообиталищата на хората на провинции и не такива.   

МОРЕТО

 -  За много от живеещите до бреговете му то е част от тапетите. Даденост, която знаем, че е ей там, зад оня висок блок.

-  За хората от вътрешността на страната често то е една чудесна възможност да прекарат приятна разхлаждаща почивка със семейството, с любимия. А защо не и да си намерят гадже за седмица. През лятото.

 - За моряците е път и съдба.

-  За хората с артистична душа морето е потреба. Отдушник. Необходимост и муза.  И само те знаят как изглежда, как ухае, как се сърди, как се променя, оцветява.

Казват, че причината толкова много хора да обичат морето е уникалният му талант да ни кара да останем насаме със себе си и да мислим за нещата, които обичаме.

Международният ден на Черно море - 31 октомври 2015 г., отбелязва деветнадесетата годишнина от подписването на Стратегическия план за Черно море. Този план е олицетворение на ангажимента на правителствата от региона за сериозни действия и реални резултати в усилията по възстановяването и опазването на морето и надежда за по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест държави, населяващи крайбрежието му. Празник на посветените и неуморните усилия на много хора, които отделят от своето време и енергия, за да помогнат в опазването на околната среда. Въпреки някои признаци на подобрение, мнозина  живеещи по крайбрежието смятат, че е време за промяна на перспективата в опазването и възстановяването на тази уникална природна система — нашето Черно море.

Да казваме всеки път колко е мръсно нашето море и колко лазурни  бреговете на съседните морета, е твърде несериозно. Да, това е напълно вероятно да е истина. Съветвам обаче именно тези ентусиазирани мърморковци да направят една късно зимна и ранно пролетна разходка по бреговете на Черно море, за да видят с очите си как е успяло да се самопречисти от боклуците и човешката  намеса през лятото.

Колко мръсно е Черно море?

Морето ни събира индустриалните и битовите отпадъци от огромен водосборен басейн, включващ почти цяла Европа и Руската равнина. Черно море е силно натоварено с азотни и фосфорни съединения, нефтопродукти, тежки метали и някои химически отпадъци. В резултат на силното натоварване с биогенни елементи след 70-те години на ХХ век най-сериозният и дългосрочен проблем на Черно море е еутрофикацията, която е най-силно изразена в крайбрежните райони на северозападната и западната му част. Допълнителна тежест е присъствието на сероводород в целия долен слой на Черно море, така то представлява най-големият безкислороден басейн в света. Вследствие на това 87 % от неговия обем е лишен от живот (с изключение на анаеробните бактерии).

Основната посока на доминиращите течения в нашия сектор на Черно море е север – юг. Това обуславя силното влияние на водите, вливащи се от устието на река Дунав, върху качеството на морските води в българския сектор на Черно море. Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморския район има за цел да управлява интегрирано водите на басейново ниво. Географският й обхват включва и 8500 кв. км акватория на 12-милната зона от Черно море. Дължината на морската брегова ивица е 378 км.

Какво можем да направим ние, за да дадем своя дан за чистотата на Черно море?

Да почистваме отпадъците си, преди да си тръгнем от плажа. Да научим и децата си на това.

Да засадим дървета, храсти и цветя в общите пространства около дома си. Дърветата са най-сигурното средство за филтриране на отпадъци и води преди постъпването им във водните обекти.

Да се опитаме да съхраняваме водата. По-кратко  - под душа. Чешмата  спряна, докато си мием зъбите и чиниите.

Да не да изливаме мазнини, бои или химикали в канала или в тоалетната.

Да си носим чанта за многократна употреба, когато отиваме да пазаруваме. Така няма да се налага да пилеем разточително много найлонови торбички.

Предлагаме ви една кратна фото-разходка из различните настроения на морето – и лазурно, и ласкаво, и сърдито, и замърсено. Благословени сме дори само за това, че живеем до бреговете му. Че можем да релаксираме до вълните му – там, където чистата прана енергия е най-силна, там, където се срещат две от стихиите – въздух и вода. Честит празник, море!