Днес е Архангелова задушница

  • Днес е Архангелова задушница
  • Днес е Архангелова задушница
  • Днес е Архангелова задушница

Днес е голяма задушница. Идва ред да си спомним за своите близки и приятели, които вече не са между нас. Мъжка, или Арахангелова задушница винаги е в събота пред Архангеловден. Наричат я и Велика задушница. Тя напомня за грижите на божиите ангели за покойниците и е специално посветена и на загиналите воини, затова някъде се нарича и Мъжка задушница.

Раздават се сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките се раздава и на хората около съседните гробове, дори и да са непознати. Значението на Задушница е голямо. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Почистваме гробовете на починалите, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника, в посока наляво – правели се три кръга по края на гроба. В църквата пък се прави богослужение с молитви за починалите. На общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята,  първата глътка вино се изсипва на земята и споменаваме починалите с думите „Бог да прости“. Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи е душата на покойника. Правят се помени, наричани още раздавки или подавки.

Във всеки православен храм се извършва литургия за упокой и обща панихида, която се отбелязва като Задушница.

Архангеловата задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите. Може да се срещне и под името Рангелова задушница или Хрангеловото одуше. Това е една от трите най-големи задушници през годината. Свещта, запалена на гроба на починалите, е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

Мир на душите на всички, преминали отвъд, и светлина по пътя им!