На Архангеловден почитаме Светите ангели

  • На Архангеловден почитаме Светите ангели

На 8 ноември църквата почита паметта на св. Архангел Михаил. Народът нарича празника Архангеловден - ден в чест на Светите ангели и най-вече на св. архистратиг Михаил, когото смята за вожд на небесните сили.

Традиции и обичаи

На Архангеловден българите колят курбан в чест на светеца - покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян. Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани “Рангелов” или “Господьов хляб”, “боговица”, “света Петка”, “Рангелово блюдо”. Тържествената трапеза, била тя семейна или общоселска, се освещава от представител на църквата. Кожата на обредното жертвено животно се дарява винаги на църквата.

Oсновната насоченост на обичаите през този ден и името на празника се определят от народното вярване, че св. Рангел е един от шестимата братя юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на човека и затова е наречен душевадник. На празника не се работи. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб, полива го с вино и благославя: "Св. Архангеле, св. Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!".

Поверия за Архангеловден

Народът ни вярва, че когато умиращият се усмихва, Архангел Михаил му подава златна ябълка. Ако умира в конвулсии – предстои му да изпие горчива чаша.

Архангел Михаил, ангелските чинове и ангелите пазители

Според православната вяра всеки, приел светото кръщение, има свой ангел-хранител, който се моли пред Бога за него. Онези родители, които вярват в силата на този ангел, най-често правят кръщене на бебетата си скоро след раждането им. Не случайно казват, че децата са най-близо до Бога. Църквата е избрала деветия месец от сътворението на света (ноември), за да почете съборното единство на ангелските чинове.

Защо деветия месец?

Смята се, че Ангелските чинове са девет и затова празникът, посветен на Събора на Светите ангели, е през ноември.  А защо “Събор на ангелите”? Защото “те всички заедно и единогласно славят Отца и Сина и Светия дух - Светата Троица, на Която и ние на земята въздаваме слава во веки. Амин.”

Деветте ангелски чина всъщност са разделени на три йерархии: висша – това са серафимите, херувимите и престолите; средна - господства, сили и власти; нисша - начала, архангели и ангели. Важно е уточнението, че названието ангел отделно се използва като ангелски чин от нисшата йерархия, отделно наричат ангели всички безплътни сили от горе представената йерархия, а архангели - техните предводители.

Седемте висши архангела, почитани в православния свят, са Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил, Варахиил. Всички те стоят пред престола Господен, а пръв сред тях е Архангел Михаил. В Писанието Архангел Михаил е наричан княз, вожд на безплътните сили, на Божието войнство. Затова се изобразява като главен борец против дявола и всякакви беззакония сред хората. Църквата го почита като защитник на вярата и борец против ересите и злото. Затова в иконите той държи огнен меч или копие, а с крака тъпче дявола.

Денят на св. Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно воинство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

Повод да почерпят имат Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка.

Честит празник!