Почитаме св. Мина - покровител на семейството

  • Почитаме св. Мина - покровител на семейството
  • Почитаме св. Мина - покровител на семейството
  • Почитаме св. Мина - покровител на семейството

Покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път е светецът, чието име и дело си спомняме днес. На 11 ноември, почитаме свети Мина и като покровител на семейството. Името му означава "месечина, луна". Известен чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Това е светецът, който защитава и покровителства най-много прослойки и изпаднали в беда хора. Смята се, че Св. Мина закриля и жените. Затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

Кой е Свети Мина?

Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклециан и Максимиан.Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклециан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения.

Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места.Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог. Така изминало доста дълго време. В народните представи свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира.

Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

Църквата

Няма църква или манастир, в които да липсва икона на Свети Мина – голяма, малка, яздещ кон или застанал прав. В България има едно място, което наистина е вълшебно, защото там се намира огромна икона на Свети Мина в реален мъжки ръст. Това е Обрадовският манастир, носещ името на Свети Мина в покрайнините на София. Всяка година през манастира на Свети Мина преминават стотици хиляди вярващи, пристигнали да се поклонят на огромната чудотворна икона на Свети Мина, която е коренно различна от всички икони, които вярващите познаваме.

В същия манастир се намира чудотворната икона на още един светец – Свети Фанурий, който особено много помага да си намерите подходящ партньор и да бъдете щастливи в любовта, дори това да означава да напуснете настоящия си партньор, ако той не ви дава онези емоции, от които наистина имате нужда.

Освен в Обрадовския манастир, чудотворни мощи на Свети Мина има в неговия параклис във Велико Търново, който се намира на самия център – срещу РДВР до парк Марно поле и до поликлиника.

За какво се молят на Свети мина хората?

Светецът помага да намерите изгубени вещи и душевно спокойствие.

Свети Мина закриля децата, жените и семействата.

Помага да намерите подходяща работа, приятели, дори любов.

Когато не можете да имате деца или страдате от някакво заболяване, пак Свети Мина ще ви намери подходящ лекар или лекарство.

Свети Мина измолвал от Господ да ви изпрати душата на едно дете, защото за появата на един човек на Земята не е достатъчно само биологичното зачеване.

Повод да почерпят имат носещите имената: Виктор, Виктория (победител на латински) и Минчо, Минка.