Кога какво е разрешено по време на коледните пости

  • Кога какво е разрешено по време на коледните пости

    Снимка: bnr.bg

40-дневните коледните пости, започнали на 15 ноември, може да се превърнат в истинско приключение в кухнята и откривателство за вкусната постна храна. Стига да не приемате това предизвикателство като лишение за организма, то може да се окаже доста интересен и здравословен експеримент с духа и тялото ви. Добрата новина е, че коледните пости не са толкова строги, като великденските, а оптимистичният зареждаш с добра енергия дух на Коледа ни помага да ги преживеем по-лесно. И друг радващ факт, най-вече за любителите на морските дарове е, че мидите, охлювите, рапаните, октоподите и други морски мекотели не се смятат за месна храна.

Най-важната подготовка за поста е психологическата. Трябва да приемем факта, че до 25 декември ще изключим от менюто си традиционни и лесни за приготвяне продукти, като месото, рибата, млякото, сиренето и яйцата. Да се заредим с достатъчно рецепти, с които е пълно в Интернет, за постни ястия. И да започнем!

Ето какво е разрешено да се консумира до Коледа:

  • от 15 ноември до 22 ноември – растителна храна, олио;
  • 21 ноември – вино и риба (за деня на Християнското семейство);
  • 23 ноември до 19 декември – вино и риба (без сряда и петък, когато се спазва строг пост);
  • 20 декември (Игнажден) до 24 декември (Бъдни вечер) – само растителна храна, с олио.

Постът не е свързан само с храненето. Ако през това време не се откажете от някои вредни навици, като алкохола, цигарите, хазарта, шумните купони и най-вече от лошите мисли, тогава няма смисъл въобще да започвате.

Дори, ако решите да постите само в седмицата преди Рождество, ще има голяма полза за духа и тялото ви. Така, че не се отказвайте предварително! Няма по-добро време в годината да помислите за себе си с повече оптимизъм и да се заредите с много добра енергия за предстоящата година!