Хлебари и ситничари ще мерят сили в Празник на хляба

  • Хлебари и ситничари ще мерят сили в Празник на хляба

Празник на хляба ще се проведе на 22 ноември на Пазара на Мол Варна. Седмица след началото на коледните пости, той ще събере майстори хлебари, ситничари и самодейци от читалищата на Североизточна България. От 11:00 до 17:00 часа те ще представят кулинарните си умения, песните и народните обичаи, свързани с хляба и житото.

В живи етнографски кътове жените от селата Дюлино, Изгрев, Здравец, Левски, Кардам и готварска работилница „Катини питки“ ще демонстрират как се меси, точи и втасва тестото, с какви фигурки се украсяват питите за различните празници от народния календар. Всеки от посетителите ще може да опита различни видове ръчно месен хляб, а детският клуб по етнография „Златна ябълка“ от Добрич ще изпълни ритуала „Търкулване на житената питка”. За най-малките ще „отвори врати“ и импровизирана работилничка, в която малчуганите – гости на празника, ще майсторят фигурки от тесто, които фурните на пекарната ще превърнат във вкусни хлебчета.

За гостите на тържеството ще бъде организирана изложба–базар на традиционни хлябове - обредни пити, погачи и краваи, на „постни” хлябове, приготвени от  пълнозърнести брашна от лимец, царевица, ръж, овес, просо, ечемик и елда, квасен хляб, на сладки и солени ръчно месени тестени изделия. Както на всеки празник, на Пазара на Мол Варна ще има и конкурси - за най-голям кравай, най-голям хляб или погача и за... геврек с най-голяма дупка.

Читалищните колективи ще подредят изложба на обредни хлябове, които се месят за различните празници от народния календар – Великден, Боговица за Коледа, обредни пити за сватба, за Арахангелов ден, за Трифон Зарезан, Гергьовден и др. Те също ще се състезават – за най-красива обредна пита и за най–отрупан и добре аранжиран щанд в етно стил. Уменията им ще бъдат оценявани от компетентно жури, председателствано от директора на Етнографския музей във Варна доц. Лидия Петрова. Арбитри на надпреварата ще бъдат още етнографът от Регионалния исторически музей в Добрич Надежда Иванова и Даниела Аврамова – кулинарен критик и председател на журито на най-големия кулинарен фестивал на Добруджа „Празник на гърнетата”.