Почитаме св. Стилиян - покровител на децата

  • Почитаме св. Стилиян - покровител на децата

    Снимка: purvite7.bg

Православната църквата почита днес паметта на св. Стилиян Пафлагонийски, наречен още Детепазител. Светецът е закрилник на бебетата и малките деца. Имен ден празнуват Стилиян и Стилияна, както и производни от името, което означава "стълб". 

В деня на св. Стилиян жените през целия ден не работят нищо, за да не боледуват децата им. На майките е позволено да месят и раздават за здравето на рожбите си питки, намазани с мед, а на някои места и варена царевица.

Св. Стилиан е роден и живял в периода между 400 и 500 г. сл. Хр. в Пафлагония, която се простирала покрай южния бряг на Черно море в Мала Азия.

Всичко в наследство, което притежавал, продал и раздал на църковни хора сиромаси. И когато се освободил напълно от бащиното си имане, изпълнен с облекчение и радост, си казал: "Е, махнах острия бодил, дето ме беше приковал към желанията на смъртното ми тяло. А сега ме чака пътят към живота в истината".

От тоз момент нататък никаква земна мисъл, никакъв помисъл за нещо материално не можели вече да го отдалечат от вярата и молитвата.

Пустинният живот претворил св. Стилиан в светла звезда на аскетизма. Той станал образец за подражание в добродетелта на млади и на стари.

Що се отнася до самите деца, той знаел още, че те имат ангелски души. Св. Стилиан много желаел да помага именно на децата, силно желаел да бъде техен пазител. И за да може да осъществи това свое чисто желание, Премъдрият Отец го обдарил с дара на чудотворна сила за лекуване на болни деца.

Майки от близо и от далеч, нарамили своите сакати или болни дечица, прииждали при светеца, пълни с вяра, че ще намерят лек за своята болка. По цели дни те пътували из пустинните местности, за да стигнат до пещерата на прославения от Бога свети Стилиан. И когато го срещнели, падали в краката на стареца-аскет, прославяли Бога, че ги е удостоил да го срещнат, и го молели да излекува децата им. Св. Стилиан, пълен с добросърдечие и състрадание, поемал болните младенци в ръцете си и със сълзи на очи започвал да моли Бога да ги излекува. Небесният Владика чувал всеотдайната молитва и светецът тогава извършвал чудото - децата оздравявали.

Св. Стилиан помага не само на физически болните деца, но и на страдащите душевно и духовно деца и младежи. Защото и децата, и младежите страдат от прегрешения и страсти и могат да бъдат неуправляеми, нервни и "опаки". Нека и в такива случаи родителите да прибягват към св. Стилиан, защото той е готов да помогне, стига само и молещият го да изпълнява честно своите задължения.