Моряци, банкери, търговци, пътешественици празнуват днес

  • Моряци, банкери, търговци, пътешественици празнуват днес

    Снимка: pozdravi.net

Не само ако се казвате Никола, Николинка или Нина, днес имате повод да почерпите. Ако работата ви е свързана с морето, търговията, банките или някъде дълбоко във вас дреме душата на пътешественик, празнувайте! Не случайно Никулден е един от важните православни празници. На този ден имат повод да празнуват всички православни християни. На 6 декември почитаме свети Николай Мирликийски - избавител на пленниците.

Предания се носят за щедростта на светеца. Говори се, че той незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. В католическите страни пък на този ден на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай продължава славата на светеца като дарител на бедните.

На св. Николай се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита и като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони.

Днес е празник и на град Бургас. На четири места днес в града се раздава рибен курбан, печена риба и вино за здраве и благоденствие - до градския часовник в центъра, до храм "Свети Николай Чудотворец" в комплекс "Меден рудник", до Рибарското пристанище в квартал "Сарафово" и на Морска гара в района на Пристанище-Бургас.

По традиция на този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран). Защо точно шаран, има много предания. Според едно от тях, благодарение на чудотворната си сила, Св. Николай успял да спаси една пробита гемия от потъване, като запушил дупката в нея с шаран.

Ето една рецепта за лесно приготвяне на никулденски шаран, която открихме за вас. Честит празник! Да ви е сладко и празнично!