Честит празник, студенти!

  • Честит празник, студенти!

Празнувайте сега! Днес е вашият ден, дори и да не знаете защо. Сега се радвайте и грабете с най-голямата лъжица от благините на живота, друг път ще се научите да питате за всичко и да търсите отговори дори там, където ги няма. Обещайте само да удължите периода, в който ще вярвате, че е "щедро безпределно времето пред вас", че ще поработите здраво за мечтите си и няма да допуснете някой да ви продава илюзии втора употреба. Ние само ще припомним защо празнувате днес:

8-ми декември по стар стил сме отбелязвали паметта на Светите седмочисленици – сред тях и свети Климент Охридски. Затова и на този ден през 1903 г. се празнува 15-годишния юбилей на единственото тогава висше училище в България - Софийският университет „Св. Климент Охридски”. Така 8-ми декември става празник на всички студенти в България. Последвалите политически събития в страната стават причина тази дата да бъде отменяна (през 1944г.), заменяна (на 17 ноември) и възстановена (1962г.). Едва през 1994 година обаче този ден е обявен за официален празник на студентите и оттам и за неучебен ден във всички Висши учебни заведения.

Историята на празника са дълбали вашите баби, дядовци, майки и бащи. Стъпвайте внимателно, деца, защото след 10, 20, 30... години ще ви питат за няй-яркия ви спомен от този ден. Сега пишете своята лична студентска история. "Умната" с алкохолните експерименти довечера. Попътен вятър!