Почитаме паметта на Пророк Данаил

  • Почитаме паметта на Пророк Данаил

    Снимка: viapontika.com

На днешния ден, 17 декември, църквата почита св. прор. Даниил и тримата вавилонски отроци Ананий, Азарий и Мисаил. Една от легендите за тях звучи като възхвала на постите - Цар Навухудоносор заповядал да ги хранят с ястия от неговата царска трапеза, за да не отслабнат и да бъдат здрави, както връстниците им. Но Данаил (или Даниил), не желаейки да се осквернява с езическата царска храна, помолил един от приближените на царя да позволи деседневен пост на него и на тримата отроци. Царският сановник им разрешил в тези дни да се хранят само с овощия, но при условие, че ако Даниил и тримата отроци изглеждат външно и здравословно по-зле от връстниците си, той ще започне да ги храни както иска, т.е. според заповедта на царя. След изтичането на десетте дни Даниил и тримата отроци, а също и връстниците им, се явили пред царския сановник. Лицата на Даниил и тримата отроци били по-красиви и телом те били по-здрави от всички онези отроци, които се хранели с царските ястия.

Известна е и още една легенда за Св. Пророк Данаил: Поразително чудо се случило през време на Вавилонския плен със св. прор. Даниил, който заради това, че вярвал в Бога, бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове. В продължение на шест дни нито нему, нито на лъвовете била давана храна, но макар и гладни, зверовете не докоснали Божия пророк.

В същото време в далечна Юдея ангел Божий се явил на пророк Авакум, който бил приготвил храна за жетварите си и я носел вече към нивата. Ангелът му казал: "Занеси тоя обяд, който е у тебе, във Вавилон на Даниила, в лъвовата яма!" Авакум рекъл: "Аз никога не съм виждал Вавилон и не зная ямата." Тогава ангелът го грабнал и със силата на духа го поставил във Вавилон над ямата. Авакум извикал: "Данииле, вземи обяда, който Бог ти проводи!" Даниил рекъл: "Спомнил си Си за мене, Боже, и не си оставил ония, които Те обичат!".

Днес празнуват жените в детеродна възраст и тези с малки деца. Повод да почерпят имат имениците Данаил, Даниел, Даниела, Дана, Дан. Честит празник!