Роналдо стана най-великият футболист на XXI век

  • Роналдо стана най-великият футболист на XXI век

    Снимка: Reuters

В мача срещу "Малмьо" (2:0 с попадения на Кристиано Роналдо) португалският стрелец на "Реал" (Мадрид) вкара своя юбилеен гол No 500 в кариерата, а с 501-ия догони великия Раул в списъка на най-добрите голмайстори на "Реал" за всички времена. Двете легенди на Кралския клуб сега имат по 323 с екипа на мадридчани. Раул поздрави Роналдо за историческото постижение. "Силно се възхищавам на Раул. След мача той ми изпрати съобщение, с което ме поздрави за рекорда. Пожела ми да вкарам още 300 гола. Сигурен съм, че и той е щастлив, защото ми каза, че моят успех е велик момент в историята на "Реал", сподели Роналдо.

В знаменития филм "С пълна газ" се разказва за противопоставянето на двама велики пилоти във Формула 1 от миналия век - Ники Лауда и Джеймс Хънт. Централният епизод на филма е авария в Германия, след която Лауда е хоспитализиран с ужасяващи изгаряния. Завръщайки се няколко седмици по-късно, Ники казва на Хънт: "Най-тежко ми беше не по време на операцията и процедурите. Най-тежко ми беше да гледам по телевизията как ти печелиш състезанията, докато аз се мотая в болницата". Подобни чувства сега вероятно изпитва и Лионел Меси. Аржентинецът, който почти си е гарантирал пета Златна топка, излезе от строя за два месеца, след като нарани сухожилието на лявото си коляно. Докато се възстановява от контузията, неговият основен съперник Кристиано Роналдо за пореден път тази година установи наистина колосално постижение - голът във вратата на "Малмьо" е No 500 в кариерата му. А в края на срещата португалецът оформи дубъл - негов 22-ри в ШЛ.

Меси има 21 дубъла - още един повод да се разстрои и с нетърпение да чака завръщането си на терена. Могат да обвиняват колкото си искат Роналдо в симулации, егоизъм и апелации към съдиите, но фактът си е факт - той е най-добрият голмайстор в историята на "Реал" (Кралския клуб го призна официално) и най-добрият голмайстор на новото хилядолетие. Ето защо: Кристиано е вкарал за "Реал" 323 гола в 308 мача, докато Раул има същото постижение, но в 741 мача. Гениалният бразилец Роналдо Феномена е мушнал 512 гола през цялата си кариера (за 18 години), но 70 от тях са в неофициални срещи. Франческо Тоти пък има 300 гола за "Рома" от сезон 1992/93 насам, и 9 за скуадра адзура (от 1998 до 2006 г.). Алесандро дел Пиеро е с 316 попадения за клубове и 27 за националния отбор. Тук става дума за легенди, които или са приключили кариерата си, или ще го направят в близките години.

Кристиано е на 30 г., което означава, че на негово разположение има още 5-6 сезона за подобряване на днешния резултат. Между другото, сред връстниците си Роналдо почти няма конкуренти, като най-резултатният от тях е Уейн Руни с 292 гола за клубове и 50 за Англия. Единственият човек, доближил се съвсем близо до португалеца, е и по-млад от него с 2 г.: Меси има 418 гола за "Барселона" и 49 за националния на Аржентина. В момента обаче Лео ходи на процедури, а Кристиано приема поздравления. И съвсем не се отписва в надпреварата за Златната топка, особено в отсъствието на съперника си.

Преди мача с "Малмьо" Кристиано се оказа в удивителна ситуация: не беше се разписвал в два поредни мача в шампионата на Испания. Разбира се, това е свързано с известно вълнение - точно преди 46 г. така нервничеше и Пеле преди своя гол No 1000. В срещата с "Атлетик" в Билбао Кристиано нанесе 4 удара към вратата - два от тях в очертанията - но победата донесе дубъла на Карим Бензема.