Безплатен тур до старите консулства на Варна

  • Безплатен тур до старите консулства на Варна

Последното пътуване из Стара Варна ще ни докосне до дипломатическите връзки на града с целия свят още от времето преди Освобождението. Почти всички европейски държави откриват свои консулски служби в крайморския град, а чрез тях навлиза и немалка част от културното влияние на Европа. С разказ за консулите и обиколка на техните домове ще отдадем почит на една непозната страница от варненското минало.

На 10 май в 13:00 ч., ще се състои безплатнa туристическа обиколка до обекти, имащи отношение към Стара Варна и чуждестранните дипломати. Сборен пункт отново е Beehive Co-working Space-Varna /ул. “Генерал Колев” 54/. Варна винаги е била пристан за множество култури и народи. Още преди Освобождението в града отварят врати първите консулски служби с множество чуждестранни дипломати. Туристическата обиколка ще даде възможност да се обходят всички съществуващи към днешна дата места, където някога е кипяла дипломатическа дейност.

Основна цел на инициативата “Непознатото минало на Стара Варна” е популяризиране на културно-историческото наследство чрез поднасяне на исторически факти, снимки и документи. Проектът засяга темата за опазване на паметниците на културата и се стреми да формира необходимото отношение на варненци към тяхната градска среда.