Балетни изпълнители от страната се срещат от утре в Добрич

 • Балетни изпълнители от страната се срещат от утре в Добрич

  Изпълнение на участници и лауреати на конкурса през годините.

  Снимка: Архив

 • Балетни изпълнители от страната се срещат от утре в Добрич

  На конкурса през 1983 г. изгрява звездата на Ясен Вълчанов. Наградата връчва Нина Кираджиева.

  Снимка: Архив

 • Балетни изпълнители от страната се срещат от утре в Добрич

  Изпълнение на участници и лауреати на конкурса през годините.

От 12 до 15 юни Добрич посреща участниците в ХVII национална среща на млади балетни изпълнители, която носи името на първосъздателя на българския професионален балет Анастас Петров. Това казаха за dobrini.bg организаторите. Форумът се организира от фондация „Международен балетен конкурс - Варна” и община Добрич с подкрепата на Министерството на културата и с любезното съдействие на  ДТ „Йордан Йовков“ . Състезанието се провежда под патронажа на кмета на града Детелина Николова. Целта на тази уникална творческа среща е да даде възможност на младите хора у нас, посветили се на танцовото изкуство, да разкрият своя талант в благородно съревнование с класически и съвременен репертоар, както и да провокира раждането на нови хореографски произведения за българския балет.

39 балетни надежди - представители на професионални балетни трупи, средни училища по изкуствата и балетни школи в страната, са подали документи за участие, а според изтегления жребий Яна Бодева от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ е състезател номер 1 и тя ще даде старта на тазгодишната балетна надпревара. Младите дарования ще излязат на сцената на Драматичния театър „Йордан Йовков” и ще се съревновават в две възрастови групи: „А“ - старша възраст от 20 до 26 години, и „Б“ - младша възраст от 14 до 19 години.

Изпълнителите ще бъдат оценявани от жури, в чийто състав са известни и уважавани дейци на балетното изкуство у нас, носители на множество национални и международни награди. Председател е доц. Ясен Вълчанов, премиер солист на Софийската опера и балет, балетен педагог в НБУ - София и НАТФИЗ, носител на голямата награда на първата национална среща „Анастас Петров“. Членове са Бойко Неделчев - премиер солист, балетeн педагог, ръководител на специалността класически танц в Националното училище за танцово изкуство в София, Любомир Кацаров - премиер солист, балетен педагог в Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна, Росен Канев - премиер солист на Софийската опера и балет, и Сара-Нора Кръстева, ръководител на балета на Софийската опера и балет.

Според правилника на състезанието на най-добрите се присъждат следните награди: голямата награда „Анастас Петров“, специалната награда за артистичност от фонд „Нина Кираджиева”, І, ІІ и ІІІ награда за участниците от група „А“ старша възраст – мъже и жени, отличия І, ІІ и ІІІ степен за участниците от група „Б“ младша възраст – момчета и момичета. Танцьорите, получили голямата награда „Анастас Петров”, І, ІІ и ІІІ награда в група „Б” - младша възраст, ще получат от Министерството на културата едногодишна стипендия. Ще бъдат присъдени и награди за съвременна хореография и за резултатна педагогическа работа.

Освен Ясен Вълчанов носители на голямата награда „Анастас Петров“ през годините са още Ринат Имаев, Ива Павлова, Емануела Мерджанова, Анастасия Неделчева, Георги Милев, Марта Петкова, Кристина Чочанова, Карина Петрова, Никола Хаджитанев, Дойчин Дочев и Ралица Илиева – творци с утвърдена артистична кариера, които публиката обича и аплодира горещо. На сцената на Драматичния театър „Йордан Йовков“ предстоят вълнуващи срещи с младостта и грацията. Бъдещите звезди на българското танцово изкуство, наследниците на митологичната Терпсихора, със своите артистични изпълнения ще донесат на публиката незабравими мигове на наслада и надеждата, че светът е по-добър и по-красив, когато общуваш с изкуството.