Музикална среща с песните на Тодор Колев в петък

  • Музикална среща с песните на Тодор Колев в петък

    Снимка: hotnews.bg

Петък вечер почти е синоним на купон навън. За всички възрасти. За едни - дискотека, за други, разходка, за трети - клуб над чаша питие с приятели. Този петък във Варна музикален клуб до пазар "Чаталджа" във Варна представя песните на Тодор Колев. Поканата отправя Симеон Лютаков, който от година насам избира за публиката вечери, посветени за различни музикални и културни дейци, групи, изпълнители. По негови думи има глад за подобни вечери. Това е музика, която не може да бъде чута навсякъде, по радиостанциите не се излъчва (изключая държавното радио). Дребничкият на ръст, но голям и колоритен Тодор Колев остави дълбока следа със запомнящи се силни роли в киното и изпя песни, всяка дума от които капе като капка кръв.

Роден е на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1965 г.). Надхитря с успех комисията при приемането си, като обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с мастита фигура и мощен глас.[1] Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните „Сълза и смях“ и театър „София“. Участва в над 30 игрални филма, сред които „Цар и генерал“, „Козият рог“, „Иван Кондарев“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Опасен чар“.

Преподавател е по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент. През 1999 г. издава автобиографичната си книга „Варненското софиянче от Шумен“ с подзаглавие „Житие и страдание на грешного Тодора“. Умира на 15 февруари 2013 г. в София, след тежко боледуване от рак на белите дробове. Ако се включите в творческата вечер, посветена на него, ще си спомните песни като: Жалба за младост, Самотният човек, Как ще ги стигнем американците, 100 Кила Ракия Давам, Виолета, Жигули, Камион ме блъсна, Урок по френски, Черно море и др.