„Албена Прокълнатата” по Йовков ще гледат варненци на 17 май

  • „Албена Прокълнатата” по Йовков ще гледат варненци на 17 май

    Христо Христов

Спектакълът е премиера на Театрално студио „Шанс”  и ще се играе на 17 май от 18 часа в Концертното студио на Радио Варна. Най-доброто представяне на предстоящата постановка прави без да иска с думите си Христо Христов -  художествен ръководител на Театрално студио „Шанс”.

„Стара мечта ми е да направя „Албена”, аз съм добруджанец и Йовков е на сърцето ми. Преди години предложих на директорката на Варненския драматичен театър Рада Спасова да поставим това заглавие, но не стана. Радвам се, че сега това се случва с моите възпитаници от Театрално студио „Шанс”. Премиерата ще бъде на 17 май от 18 часа в Концертното студио на Радио Варна.

За мен „Албена” е най-хубавата българска пиеса за любов, омраза, жертвеност, зла съдба. Съселяните, с малки изключения, изпращат своята анатема към Албена, затова съм нарекъл постановката „Албена Прокълнатата”. Еманация както на красотата, така и на греха, тя не върви съзнателно към греха, природата я тласка към него...”, казва Христов.

Според него, за да поставиш „Албена”, трябва да имаш в състава си актьори, които да пресъздадат и Нягол, и Албена, Сенебирски, Куцар и дядо Власьо с цялото обкръжение. „Много ми е хубаво да работя с моите деца, те са много и всеки от тях трябва да си получи ролята и да изпита удовлетворение. Дори в професионален театър в един сезон се прави трудно „Албена”, а аз репетирам в събота и неделя, при това с два състава”, заявява Христо Христов.

Албена са Ана Мария и Таня, Сенебирски е Атанас, Нагол е Антоан, Куцар е Явор, дядо Власьо е Александър. Тъй като в студиото няма мъж, който да изиграе дядо Хаджи, режисьорът трансформира ролята като Хаджийката и я поверява на Ебру.