Кой взе тазгодишните "Аскеер"-и?

  • Кой взе тазгодишните "Аскеер"-и?

    Снимка: dariknews.bg

С гвардейска музика, празнично настроение и пролетен дъжд премина XXV церемония по връчването на наградите "Аскеер", предаде репортер на БГНЕС.

Йоана Буковска и Нети, които посрещаха гостите, пожелаха на всички хората на културата и изкуството да са здрави, енергични и вдъхновени, защото това са единствените неща, които ни крепят. "Да обичат повече българския театър и да се гордеят с него", пожела актрисата Антоанета Добрева – Нети. Номинираният за водеща мъжка роля Герасим Георгиев - Геро бе лаконичен. Той каза, че се чувства идеално, ще се забавлява и ще спечели най-добрият. А на хората на културата пожела повече култура.

Сред номинираните за водеща женска роля има много добри актриси", каза Илка Зафирова, която бе отличена по-късно в категорията "Най-добра актриса"."Освестяване" пък пожела актьорът Стефан Мавродиев, който тази вечер също получи статуетката. Мавродиев каза, че конкуренцията е много силна, а най-големите му съперници са от неговия театър – Младежкия "Николай Бинев".

Драматургът Елена Алексиева на свой ред заяви, че досега културните дейци се справят въпреки всичко и им пожела да продължават в същия дух. Според нея ще дойде и денят, в който ще се справят така както трябва. Тя бе номинирана в категорията за най-добър драматичен текст.

"Аз много съм си обичал публиката и съм получавал много обич от нея". С тези думи носителят на "Аскеер" за цялостен принос професор Стефан Данаилов се обърна към присъстващите на тържествената церемония за връчването на театралните призове. "Аз вярвам в България и вярвам в това, че българският театър ще го има напук на всичко", каза големият български актьор и педагог. Той разказа, че и двата "Аскеера", които получава идват при него в труден момент. Първият – в началото на 90-те, когато изпада в политическа и творческа криза, и вторият – сега, когато "от бодряк и оптимист се превръщах в човек, който си задава по-серизни въпроси. Вярвам, че и този "Аскеер" ще ми помогне", каза Стефан Данаилов.

На XXV церемония с "Аскеер" за поддържащата женска роля бе отличена не една, а цели шест актриси. Така, в духа на споделената работа, спектакълът "Къщата на гнева" донесе отличия на Донка Аврамова – Бочева, Николина Янчева, Филипа Балдева, Лиляна Шомова, Яна Кузова и Жана Рашева. Постановката получи награда и в категорията "Най-добро представление".

Номинираният и за водеща, за поддържаща мъжка роля Стефан Мавродиев, бе награден само във втората категория, а "Аскеер"-ът за водеща мъжка роля отиде при неговия колега от Младежкия театър "Николай Бинев" Герасим Георгиев – Геро. С типичното си чувство за хумор той заяви, че е станала някаква грешка. Подобна бе и реакцията на неговия екранен партньор и колега Малин Кръстев, който получи наградата за съвременна българска драматургия. "Ужас!", възкликна той, излизайки на сцената. "Аскеер"-ът за водеща женска роля пък прегърна Илка Зафирова за ролята си на Госпожа Клайн в едноименния спектакъл.

Наградата за най-добра режисура отиде при Теди Москов за "Каквато ти ме искаш". Спектакълът получи статуетка и в още две категории – за костюмографията на Свила Величкова и за сценографията на Чавдар Гюзелев.

"Аскеер" за изгряваща звезда грабна Радина Думанян, а Христо Намлиев бе определен за най-добър театрален композитор. Тържествената церемония почете и големия български драматург Валери Петров, който ни напусна през лятото на 2014 година.