Заработи първият пасивен офис във Варна

  • Заработи първият пасивен офис във Варна

    Центърът за енергийни решения отвън.

    Снимка: Свилена Велчева

  • Заработи първият пасивен офис във Варна

    Слънчевата енергия се събира не само от фотоволтаици на покрива, но на прозорците.

    Снимка: Свилена Велчева

  • Заработи първият пасивен офис във Варна

    12 акумулаторни батерии се грижат за съхранение на слънчевата енергия.

    Снимка: Свилена Велчева

Първият изцяло пасивен и енергийно независим офис заработи във Варна. Той е изграден от инженеринговата компания "3К", работеща в областта на енергетиката и екологията. Наречен е Център за енергийни решения. Намира се в кв. Аспарухово, до сградата на Бизнесинкубатора. Офис сградата е построена върху земеделска земя, без достъп до електропреносната мрежа. В нея в реални условия всеки може да се запознае с достъпни технически решения за енергийна ефективност и по-ефективно управление на водните ресурси. В центъра работят около 10 души - проектанти, техници и административен персонал на „ЗК”.

Решихме да инвестираме в решенията, които предлагаме за нашите клиенти и да показваме на място как изглеждат реализирани, заявява управителят на „3К” АД Кольо Орешков.

Законът за устройство на територията позволява върху земеделска земя да се изграждат временни постройки, без да се променя статута. «3К» използват тази възможност и монтират обектите си тук. Те са изпълнили всички изисквания за енергийна ефективност – добра топлоизолация, устойчиви на механични напори, като ветрове, снегове, студове и т.н. Сградата се захранва изцяло от слънчева енергия, която се съхранява в рециклируеми акумулатори с 25-годишен живот. В системата са инвестирани около 20 000 лв., т.е. средно под 1000 лв. годишно за следващите 20 години. Осветлението е светодиодно, което също допринася за икономичността. То до такава степен е интелигентно, че може да бъде контролирано и чрез интернет. За отоплението се използва и енергията на биомасата.

Районът е водоснабден, но с помощта на слънчевата енергия може да се доведе вода от всякакъв източник, дори и от 300 м дълбочина. Комплексът има собствена локална пречиствателна станция, която пречиства отпадната вода на 95%.

Строителството на двата пасивни офиса – всеки по 80-90 кв. м, отнема около половин година. Те са изградени от дърво, с дървени носещи конструкции, частично има метал, каменна вата и изолации от фибран и каменна вата, както и тухли «итонг». Искаме да покажем на хората как могат да постигнат комфорт и енергийна независимост едновременно, казва Орешков. Реално постройката има комфорта на високотехнологична сграда, но може да функционира самостоятелно, без наличието на каквато и да било инфраструктура.