Китайската стена не се вижда от Космоса

  • Китайската стена не се вижда от Космоса

    Снимка: tapeti-burgas.com

Знаете ли, че Китайската стена не се вижда от Космоса? Това е само модерен мит, вижда се само космическия ни боклук. А чували ли сте, че в бъдеще човечеството може да живее в облаците на Венера, като построи плуващи градове там? Така и така е дъждовна и студена неделя, предлагаме ви интересна космическа разходка с кратко филмче на Vbox7.com.

Няколко любопитни факти за Космоса:

1. Космосът започва на 100 км от морското равнище.

2. Астронавтите споделят, че той мирише на печено месо, горещ метал и пушек от заваряване.

3. Един космически костюм струва около 21 млн. лв.

4. Международната космическа станция (МКС) е най-скъпият предмет правен някога. Цената ѝ е около 260 млрд. лв. Станцията е с размер на футболно игрище , а мястото за космонавтите е с големината на 5-стаен апартамент. Движи се с около 32 хил. км/ч.

5. През 1977 г. радиотелескоп прихваща 72-секунден сигнал от космоса. Дълги години учени от цял свят се опитват да го анализират, но не успяват. Едва наскоро става ясно, че сигналът не е дошъл от космоса, а от микровълнова печка.

6. Към момента астрономите са открили около 50 планети, които са подходящи за обитаване. Въпреки това е най-вероятно човечеството в бъдещето да се засели в облаците на Венера, като построи плуващи градове. Тя е по-близо от Марс, гравитацията е подобна на нашата и налягането е поносимо дори без костюм.

7. Модерен мит е, че земни постройки като Великата китайска стена, например, се виждат от космоса. От там се вижда единствено замърсяването на въздуха.

8. На 10 август т.г. астронавтите за първи път ядат храна, която е отгледана в космоса.

9. България има голям принос за развитието на астрономията и космонавтиката на световно ниво – изобретяването на реактивните двигатели на модула „Орел“, космическата храна и др.

10. В момента обаче една от най-големите обсерватории в Европа има нужда от финансова помощ – Националната астрономическа обсерватория в Рожен.

Източник: Vbox7.com