И пчелите са пристрастени към кофеина

  • И пчелите са пристрастени към кофеина

    Снимка: weknowyourdreams.com

Има нещо, по което си приличаме с пчелите, всички, които не можем без чашка кафе. Подобно на почитателите на кафето сред хората, пчелите също обичат кофеин и не могат да се наситят на стимуланта, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от британско проучване.Те дори изпълняват специфичен "танц с поклащане", за да известят посестримите си откъде да си набавят сутрешната доза кофеин. За целите на проучването специалисти от университет на Съсекс са направили експеримент с две хранилки със захарен разтвор, съответно със и без кофеин, поставени на еднакво разстояние от кошер. Изследователите са установили, че насекомите правят "пчелна магистрала" директно към хранилката с кофеин.

Проучването разкрива също как растенията са еволюирали, за да примамват опрашващи насекоми, осигурявайки стимулант в нектара си. Близо половината от растителните семейства съдържат кофеин в листата, стъблата и семената си, което ги прави по-привлекателни за опрашващите насекоми."Настоящото изследване описва как някои растения чрез вторично действие – наличието на кофеин в нектара, примамват пчелите, и по този начин си осигуряват лоялни събирачи на храна, без същевременно да предлагат в замяна най-качествения продукт", казва Маргарет Кувийон от изследователския екип.

Специалистите са установили, че когато открият източник на кофеин, пчелите се "пристрастяват" към него и бързат да съобщят новината и на останалите чрез специфичен танц. Насекомите освен това са по-склонни да се връщат към източника на кофеин, дори той да е "пресъхнал". След като са си набавили стимуланта, пчелите също така губят охота да търсят други хранителни източници. Страстта на пчелите към кофеина обаче не е добра новина за производителите – повечето кофеин в нектара означава по-малко произвеждащи мед захари. През май орляк пчели нападна английския град Фарнам. Може би именно в търсене на кофеин... или заради липсата му.