Отопление чрез човешки фекалии предлага нова технология

  • Отопление чрез човешки фекалии предлага нова технология

    Снимка: duden.de

Човешките фекалии могат да се превърнат в главния енергиен източник за отопление на нашите домове. Нововъведението ще позволи да се спестяват по 10 милиарда долара годишно. Това се казва в доклад на учени от Университета на ООН, публикуван на сайта на световната организация. „Ние вече използваме вещества от човешките фекалии в селското стопанство, но за момента дори не сме се замисляли да използваме техния енергиен потенциал. При осъществяването на тази задача ще се сблъскаме с много препятствия, но разполагаме с ясен финансов аргумент в полза на добиването на енергия от канализацията“, заяви Крис Меткалф. Той и неговите колеги от Университета на ООН са направили изследване в рамките на което са оценили привлекателността на преработването на изпражнения в гориво от икономическа гледна точка.

Според статистиката на ООН над 2,4 милиарда души днес нямат постоянен достъп до тоалетна и други санитарно-технически съоръжения. Около милиард от тях облекчават нуждите си директно на улицата. Голяма част от тези хора живеят в развиващите се страни, основно в Индия. Това създава много хигиенични и санитарни проблеми, за разрешаването на които тези държави нямат пари. Авторите на изследването са открили потенциален източник на финансиране за решаването на проблема. Техните изчисления показват, че извличането на метан и други горивни газове от изпражненията с помощта на микроби ще донесе на света приходи от 10 милиарда долара. Това ще е достатъчно за отопляването и осветяването на над 140 милиона домакинства в Бразилия, Индонезия и други развиващи се страни. След извличането на газовете, остатъците от преработените фекалии могат да се преработят допълнително – те ще са достатъчни за производството на около 2 милиона тона въглеподобно вещество. Неговото изгаряне в ТЕЦ и домашните печки ще допринесе за намаляването на обезлесяването и добива на въглища.

След две седмици, на 19 ноември, ще се отбележи Световният ден на тоалетната, в рамките на който учените ще се опитат да привлекат вниманието на световните лидери към този проблем и възможността изпражненията да се превърнат в източник на доходи.

Източник: БГНЕС