Google атакува сърдечно-съдовите заболявания

  • Google атакува сърдечно-съдовите заболявания

    Снимка: bhva.eu

Дъщерната компания Google Life Sciences на американската корпорация „Гугъл” (Google) инициира изследователски проект за проучване на най-новите и иновативни методи за борба със сърдечно-съдовите болести. Съобщението бе направено в неделя по време на конференция на Американската асоциация за сърдечни заболявания, която се проведе в Орландо, Флорида. Общата стойност на проекта е 50 милиона долара. „Гугъл” ще се включи с 25 милиона, останалата половина идва от асоциацията на кардиолозите. Това е най-голямата сума, с която асоциацията се е включвала до този момент в изследователски проект.

Директорът на Google Life Sciences Анди Конрад припомни пред кардиолозите, че заради сърдечно-съдови заболявания на планетата умират повече хора, отколкото от което и да е друго болестно състояние на организма. Този проблем достигна фазата, при която трябва да бъде атакуван с иновациите, за да бъде решен, отбелязва Конрад. Той не пропусна да добави, че до този момент напредъкът в областта на изучаването на методите за борба със заболяванията на сърцето е бил „безкрайно бавен”. Този проблем достигна фазата, при която трябва да бъде атакуван с иновациите, за да бъде решен, отбелязва Конрад. Той не пропусна да добави, че до този момент напредъкът в областта на изучаването на методите за борба със заболяванията на сърцето е бил „безкрайно бавен”. Според Конрад проектът е още в ранен етап и все още е трудно да се говори за конкретни детайли.

В началото на следващата година ще стане известно името на лидера на съвместния им проект. Той може да бъде както известен кардиолог, така и всеки друг, който би могъл да вкара в проекта достатъчно смели и иновативни идеи. „Целта ни е да търсим лекарството”, отбеляза Конрад като добави, че не може да даде никакви гаранции за евентуален успех. „Единственото, което можем да обещаем, е ще се постараем много”, увери той.

Google Life Sciences бе създадена през август тази година на базата на биомедицинското подразделение на корпорацията. Компанията се занимава с медицински и технологични изследвания и разработки, насочени към решаване на проблемите на хора, страдащи от различни заболявания. Тази компания, например, отговаря за създаването на специални контактни лещи при пациенти с диабет, които са оборудвани със сензор за непрекъснато измерване на нивата на глюкоза в сълзите.