Батерия зарежда телефони десет пъти по-бързо

  • Батерия зарежда телефони десет пъти по-бързо

Китайската компания Huawei е разработила литиево-йонна батерия, която се зарежда до 50 процента за пет минути, пише MailOnline, цитиран от агенция Фокус. Това означава телефонът ни да се зарежда, докато изпием набързо чаша кафе.
Устройството с капацитет 3000 милиаперчаса и размери, подобни на тези на батериите, които пасват в по-голямата част от смартфоните, е било представено на 56-тия Симпозиум за батерии в Япония. Изобретателите са изложили и батерия с по-малък капацитет - 600 милиаперчаса, която се зарежда до 68 процента за две минути.
В публикация в блог на Huawei се посочва: “Huawei е уверена, че този пробив в бързото зареждане на батерии ще доведе до революция в електронните устройства, особено мобилните телефони, електрическите автомобили, носимите устройства и мобилните зарядни устройства.” Компанията посочва, че бързото зареждане не е в ущърб на продължителността на живота на батерията и количеството енергия, която може да складира.
По-рано тази година британска фирма разкри, че е създала малък прототип на захранвана с водород клетка за iPhone 6, която позволява на устройството с високо потребление на електричество да функционира в продължение на една седмица без презареждане. Разпространиха се дори слухове, че експерти от Intelligent Energy работят с Apple по конструирането на нови модели, но нито една от двете компании не коментира спекулациите. Прототипната система функционира подобно на батериите, създадени за екологични автомобили, но е значително по-малка. Тя съдържа батерия с уникална технология, която генерира енергия чрез смесване на водород и кислород, като остатъчните продукти са само вода и топлина.