Откриват соларен парк с размери на 35 футболни игрища

  • Откриват соларен парк с размери на 35 футболни игрища

Гигантска електроцентрала, която ще използва енергия от Слънцето, за да захранва марокански град, ще бъде открита следващия месец, пише BBC News, цитирана от агенция "Фокус". Соларният парк във Варзазат ще събира слънчева топлина, за да разтопява сол. Солта ще задържа енергията, за да задвижва парна турбина през нощта. При първата фаза на проекта ще се генерира електричество в продължение на три часа след залез. При последната фаза целта е да се произвежда енергия в рамките на 20 часа на денонощие.
Проектът е част от плановете на Мароко да добива 42 процента от електричеството си от възобновяеми източници през 2020 година. След завършването й, това ще бъде една от най-големите соларни електроцентрали в света, покриваща площ като тази на столицата Рабат.
Падди Падманатхан от саудитската компания ACWA Power, която управлява проекта, казва: “Независимо дали е инженер или не, всеки който го види ще бъде удивен. Това са 35 футболни игрища от огромни параболични огледала, насочени към небето, които се движат, за да проследяват Слънцето през целия ден.” Инженери посочват, че първата на фаза на футуристичния комплекс ще осигури енергия за милиони хора.
Съоръжението се намира на ръба на ръждиво-червена пустиня, а на север се издигат планинските масиви на Атлас. Комплексът е част от визията на краля на Мароко Мохамед VI да превърне държавата в център на производство на възобновяема енергия. Зависимостта на държавата от внос на фосилни горива е 98 процента. В момента Мароко внася електричество от Испания, но надеждата е, че това няма да продължи дълго.