84-годишен артист и художничка на 27 правят нов дизайн ан БМВ

  • 84-годишен артист и художничка на 27 правят нов дизайн ан БМВ

    Снимка: carscoops.com

Американският концептуален артист Джон Балдесари и китайската мултимедийна художничка Цао Фей ще проектират следващите BMW Art Cars. Така те ще се присъединят към Александър Калдер, Олафур Елиасон, Дейвид Хокни, Джени Холцер, Джеф Кунс, Рой Лихтенщайн, Робърт Раушенбърг, Франк Стела, Анди Уорхол и други известни художници, които са украсили емблематичните модели на BMW през последните четири десетилетия, посочва сайтът Artprice. Балдесари (84 години) и Фей (27 години) ще се превърнат съответно в най-стария и най-младия художник, създавал дизайн за BMW. Фей, която е известна с нейният онлайн проект RMB City (виртуален свят, предназначен за заместник на реалността в играта Second Life), ще произведе 18-тото БМВ от серията Art Car.

Балдесари, който освен че е собственик на BMW, е известен със своите иронични произведения със снимки и текст, привличащи вниманието с ярко оцветени точки над лицата и обектите. Той живее и работи в Санта Моника, Лос Анджелис и Венеция и е добре известен като концептуален артист, чиято работа се отличава. Това ще е първият път, в който художникът работи с триизмерен обект. Всеки от двамата ще работи независимо върху свое BMW M6 GT3 – състезателна кола, която замества Z4 във фабриката на BMW през следващата година. И двамата са избрани от жури от 12 съдии, състоящи се от директори и уредници на някои от най-престижните съвременни художествени музеи в света, включително музеят Whitney за американското изкуство, Гугенхайм, Ню Йорк и други.

Това е и първият път, в който BMW обяви, че поръчва две коли едновременно в 40-годишната история на колекцията, която се състои от 17 произведения до този момент. Последната кола е създадена през 2010 г., по дизайн от Джеф Кунс. И двата нови дизайна на Art Car ще бъдат финализирани през следващата година, а завършените модели се очаква да се състезават на пистата през състезателен сезон 2017 г.
Иън Робъртсън, член на Управителния съвет на BMW AG, каза: "По повод на 40-годишнината от колекцията BMW Art Car е време да погледнем напред. Колекцията е олицетворение на културният ангажимент на BMW Group. Нашите автомобили стоят зад комбинацията от най-съвременни технологии и вдъхновяващо изкуство. " Първият BMW арт автомобил е създаден от Александър Калдер, по поръчка на арт дилъра и състезателен ентусиаст Харви Пулен, който е ко-пилот на Сам Поузи и Жан Гише в Льо Ман през 1975 г. Колата дело на Калдер е боядисана в запазената палитра на художника от основни цветове. Въпреки, че автомобилът се поврежда след само седем часа на пистата (поради дефектен вал), той събира огромно внимание и дава началото на това, което ще се превърне в цяла серия BMW Art Cars.

Източник: БГНЕС