Представиха кола, управлявана с мисли

  • Представиха кола, управлявана с мисли

    Снимка: telegraph.co.uk

Забравете самоуправляващите се автомобили, скоро може да караме контролирани с мисли коли. Китайски инженери от Университета Нанкай в Тианджин са разработили система, която е в състояние да разчита мозъчни сигнали и да предава командите към кола, пише The Telegraph, цитиран от агенция Фокус. Засега технологията може да движи автомобил напред, назад, да задейства спирачки и да заключва и отключва вратите, без да е необходим физически контрол.
Изследователите заявяват, че са разработвали технологията в продължение на две години. Системата се състои от 16 сензора, които засичат електроенцефалографски сигнали в мозъка на шофьора и софтуер,преобразуващ сигналите в инструкции. Целта е не само да се създаде атрактивна авангардна технология. Системата е създадена за парализирани или възрастни водачи със затруднени движения. “Проектът има две изходни точки. Едната е да се предостави метод за управление без използване на ръце и крака за инвалиди, които не могат да се движат безпроблемно. Втората - да се разработи “по-интелектуален” режим за управление за здрави хора,” казва Джанг Джао.
Контролирането на превозно средство с мисли при натоварен трафик изглежда опасна идея, но изследователите са категорични, че отклоняване на вниманието не би причинило инцидент. Мисловна концентрация е необходима само при промяна на движението на автомобила - нещо, което така или иначе правим на подсъзнателно ниво. Според учените крайната цел би могла да включва интегриране на тази технология със самоуправляващите се коли.